StoryEditorOCM
ZagoraOBITELJI U IZOLACIJI

Opasni hripavac širi se Zagorom, brojni oboljeli u Imotskom i okolici, stručnjaci su zabrinuti: ‘Vrlo je zarazan!‘

Piše Braco Ćosić
31. listopada 2023. - 13:18

Iz imotske ispostave Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije potvrđene su naše informacije o pojavi hripavca na području Imotske krajine.

Nakon dosta slučajeva hripavca (pertusis), u narodu poznatog i pod nazivima veliki kašalj, magareći kašalj i kukurikavac, na području Splita i Zagreba, ta je zarazna bolest zahvatila i Imotsku krajinu.

- U Imotskom je oboljela je šesteročlana obitelj, a na području Općine Proložac imamo također nekoliko zaraženih u široj obitelji. Svi oboljeli su izolirani i određena im je terapija. Bliskim kontaktima ordinirana je kemoprofilaksa - naglašavaju iz ispostave "Higijenskog".

Stručnjaci upozoravaju da se hripavac prenosi kapljičnim putem, odnosno kašljanjem, kihanjem i glasnim govorom, te kako je vrlo zarazan i potreban je oprez.

- Novorođenčad, dojenčad i trudnice su osobito ugrožene skupine. Epidemiološka služba iz Imotskog obavlja dijagnostiku hripavca (bris nazofarinksa i PCR test na uzročnika).

Odgovornim ponašanjem, što ponajprije znači redovno cijepljenje, testiranje, provjetravanje prostorija i izbjegavanje velikih skupova, možemo smanjiti broj oboljelih i izbjeći veću epidemiju - poručuju iz ispostave županijske ustanove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 19:37