StoryEditorOCM
ZagoraISPRAVAK

‘Gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić i službenici Grada nisu se ogriješili o zakone‘

Piše PSD
10. svibnja 2021. - 12:05

Grad Imotski izričito demantira sve navode iznesene u članku objavljenom u novinama „Slobodna Dalmacija” dana 23.4.2021. pod naslovom „USKOK 'upao' u Imotski, istražuju se isplate gradskih kuna za kuće mladih obitelji. Oporba: Gradonačelnik Budalić je sam odredio tko će dobiti poticaje” vezane za navodno nestručno postupanje Gradonačelnika Grada Imotskoga g. Ivana Budalića i službenika Grada Imotskog prilikom dodjele financijskih sredstava preko demografske mjere poticanja mladih obitelji za izgradnju i adaptaciju kuća na području Grada Imotskog, posebice da je postupljeno protivno pozitivnim zakonskim propisima i da su počinjena kaznena djela, zbog čega da je predmet dodijeljen Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (dalje: USKOK).

S obzirom kako je u cijelom članku izrečen popriličan broj neistinitih i netočnih tvrdnji, Grad Imotski će izdvojiti jednu po jednu, a potom pojedinačno iznijeti i razloge koje ukazuju na netočnost i neosnovanost.

Prvenstveno, netočan je navod novinarke kako su Gradonačelnik i službenici Grada Imotskog nestručno proveli cjelokupan postupak dodjele sredstava.

Naime, Gradonačelnik Imotskog i svi involvirani službenici Grada Imotskog su proveli propisanu proceduru prilikom dodjele novčanih sredstava Korisnicima te su pritom donesene propisane Odluke, Pravilnici i drugi akti, a koji su javno dostupni te svi zainteresirani imaju uvida u iste.

Za pojedine Korisnike s kojima su zaključeni ugovori, konkretno njih pet, naknadnim saznanjima utvrđeno je da nisu ispunili natječajne uvjete Javnog poziva Splitsko-dalmatinske županije, što posljedično znači da nisu zadovoljili uvjete ni Javnog poziva Grada Imotskog. Naime ti isti korisnici su neposredno prije sklapanja ugovora o dodjeli sredstava s Gradom Imotski bili osobno obaviješteni od strane Splitsko-dalmatinske županije o neispunjavanju uvjeta te su unatoč navedenoj činjenici pristupili potpisivanju ugovora.

Stoga ih je Grad Imotski pozvao na povrat isplaćenih sredstava, a s obzirom da po pozivu nisu postupili, protiv njih su pokrenuti parnični postupci pred nadležnim Sudom, a navedeno postupanje nije ni na koji način povezano s involviranjem bilo kakvih državnih tijela, kako se pogrešno prikazuje u predmetnom članku.

Tako isti podnose neosnovane prijave nadležnim tijelima koji po svakoj prijavi moraju postupati te isto predstavlja njihovu zakonsku dužnost.

Prilikom postupanja, isti poduzimanju radnje kojima prikupljaju podatke, između ostalog i razgovore s pojedincima, a navedeno ni na koji način ne znači da postoje bilo kakve nepravilnosti.

Izjave oporbenih vijeća su izvučene iz konteksta te ne odražavaju u potpunosti njihove izjave dane spomenutoj novinarki.

Posebice se osporava da je pitanje vijećnika Škeve bilo upućeno Gradonačelniku Grada Imotskog, već je isto bilo upućeno predsjedniku vijeća g. Perici Tucku, a vijećnik g. Mirko Perkušić je Predsjednik kluba vijećnika te njegov odgovor ne predstavlja bilo što neuobičajeno ili pak mimo kakvih pravila.

Tako isto Gradonačelnik Grada Imotskog, g. Ivan Budalić ni na koji način nije utjecao na izbor pojedinih Korisnika kojima su dodijeljena određena sredstva, niti ima kakve druge ovlasti, osim uobičajenih kao zakonski zastupnik Grada Imotskog, kako se suprotno nastoji prikazati u javnosti.

Osporava se i navod kako je predmetna Odluka o demografskoj mjeri mijenjana čak tri puta, budući da je predmetna Odluka dopunjena samo jednom i to glede načina opravdanja dodijeljenih sredstava, dok je Odluka o dodjeli bespovratnih sredstava dopunjena samo jednom i to podacima Korisnika za kojega se utvrdilo da ispunjava propisane kriterije za odabir.

S obzirom na istaknuto, provedeni postupak je proveden zakonito, u skladu s propisanim pravilima te nema govora o bilo kakvoj nepravilnosti u konkretnom slučaju.

Spornim člankom u javnosti je prikazana potpuno pogrešna i neistina slika da su se Gradonačelnik Grada Imotskog g. Ivan Budalić i službenici Grada Imotskog ogriješili o zakone, što nije istina.

GRAD IMOTSKI

po punomoćniku:

odvjetnik

ZVONIMIR PERKUŠIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 13:33