StoryEditorOCM
ZagoraŠAKA U JEZERSKOM OKU

Prvi ‘neboder‘ u Zagori češljaju građevinski inspektori, pročelnik ne krije ogorčenje: ‘Projekt je dopušten. Nažalost‘

Piše Josipa Rimac Vlajčić
25. listopada 2023. - 16:15

Zgrada u Imotskom koja se gradi južno od ruba Modrog jezera, područja koje je zaštićeno kao spomenik prirode, i dalje je u fokusu javnosti, a o tom kontroverznom projektu nedavno smo prvi pisali.

Premda se nalazi u Ulici Hrvatskog proljeća i smještena je samo nekoliko metara izvan zone u kojoj je zabranjena gradnja, ta višekatnica, ako pitate Imoćane, ipak ozbiljno narušava vizure jezera, a slobodno se može reći i da je prva zgrada takve visine u gradu.

U priču se uključio i gradonačelnik Ivan Budalić s tvrdnjom da "novogradnja nije baš po ‘pe esu‘", te je dodao da "institucije moraju odraditi svoj posao". Kontaktirali smo instituciju koja je baš prva na popisu ako želite nešto graditi na imotskom području – Upravni odjel za graditeljstvo i prostorno uređenje Županije splitsko-dalmatinske i njezina pročelnika Marija Radevenjića.

- Na navedenoj lokaciji prema Prostornom planu uređenja grada Imotskog koji je donesen 2008. godine, s izmjenama iz 2015., dopuštena je izgradnja višestambene zgrade visine 19 metara uz određene uvjete (udaljenost od međa, izgrađenost i iskoristivost parcele, broj parkirališnih mjesta...) iako bih rekao – nažalost.

No, ovlašteni projektant zgrade u glavnom projektu je priložio svoju ovjerenu izjavu da je zgrada projektirana u skladu s Prostornim planom i time preuzeo zakonsku odgovornost za tu tvrdnju, iako su udaljenosti od granica zemljišta odnosno prometnice, po našem nalazu problematične, bez obzira na stav upravitelja tih prometnica - tvrdi pročelnik.

Ipak, prema njegovim riječima, Županijska uprava za ceste Split (ŽUC) koja upravlja prometnicom koja od Imotskog vodi prema zapadnom dijelu krajine nije imala primjedbi u tom pogledu, a predstavnik Grada, kako je ustvrdio referent nadležan za izdavanje dozvole, usmeno je naveo da je sve u redu, o čemu je sastavljena i službena zabilješka.

image

Zgrada je u skladu s odredbama Prostornog plana grada, a upravo sada se, gle čuda, usvaja novi plan kojim slične novogradnje neće biti dopušteke

Jakov Prkić/Cropix

Dakle, nijedno javnopravno tijelo, uključujući Grad i ŽUC, nije imalo primjedaba tijekom postupka ishođenja građevinske dozvole za višekatnicu prije negoli je taj dokument postao pravomoćan niti su iskoristili svoje pravo i obvezu da ih iznesu. Uložena je bila samo privatna žalba od strane susjeda koja je također u međuvremenu povučena.

- Rješavajući po zahtjevu investitora, naša služba u Imotskom učinila je određene propuste, ali ne u postupku koji se odnose na visinu i katnost građevine, te u tom smislu nije utvrđeno odstupanje od plana niti pogodovanje investitoru.

Predmetna građevinska dozvola je pravomoćna u upravnom postupku budući da nije bilo uloženih žalbi, odnosno žalba jednog od susjeda-međašnika je naknadno povučena - kaže Radevenjić.

Pojednostavljeno, zgrada, unatoč nekim propustima koji će se vjerojatno naknadno utvrditi, ima sve potrebne dozvole te se uklapa u Prostorni plan. Službe koje su mogle podnijeti eventualne pritužbe i stopirati ili spriječiti gradnju, nisu se žalile u vrijeme kada su to mogle učiniti.

"Papiri" su, dakle, ishođeni na temelju aktualnog Prostornog plana, ali da je na snazi novi, čije je usvajanje tu tijeku, takav objekt ne bi se smio graditidručju. To znači da se u budućnosti u okružju Modrog jezera neće moći graditi slični "neboderi".

Domagoj Lažeta, ravnatelj županijske Javne ustanove "More i krš" koja upravlja Modrim jezerom, ističe kako za pravna postupanja nemaju ovlasti, jer se objekt ne nalazi u zaštićenom području iako je samo desetak metara udaljen od njega. Službeni stav te institucije je kako "gradnja negativno utječe na vizure cjelopkupnog područja i krajobrazne značajnosti zbog kojih su imotska jezera zaštićena".

- Naši čuvari nemaju nadležnost za postupanje u ovom slučaju, jer to ipak nije zaštićeno područje premda višekatnicu od njega dijeli samo cesta i gradnja jest u neposrednoj blizini. Modro i Crveno jezero su zaštićeni zbog svoje georaznolikosti i svakako ova situacija negativno utječe na njihove krajobrazne vrijednosti - dodaje Lažeta.

Na pitanje je li se moglo prije same realizacije projekta upozoriti na neprikladnost objekta na toj lokaciji, ravnatelj "Mora i krša" kaže kako do sada nisu imali praksu biti posebno obavještavani od lokalnih vlasti i drugih institucija o sličnim planiranim radovima i investicijama ako se područje gradnje ne nalazi u njihovoj nadležnosti, što je ovdje slučaj, unatoč bagerima i dizalicama u susjedstvu.

Sporna zgrada i dalje ostaje preokupacija Imoćana i zadaje glavobolje uključenima u priču. Tko će na kraju izvući deblji kraj, vjerojatno će odlučiti građevinska inspekcija koja je, prema našim saznanjima, također uključena u nadzor projekta.

image

U Županiji sumnjaju da je zgrada preblizu županijske ceste

Jakov Prkić/Cropix
image

S desne strane ove ceste je zaštićeno područje Modrog jezera, a preko puta je gradnja - dopuštena

Jakov Prkić/Cropix
image

Usporedba novogfradnje s ostatkom objekata u Imotskom govori više od tisuću riječi

Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 22:21