StoryEditorOCM
ZagoraBAGERI IZA MOSORA

Glavni izvor vode za Split i okolicu više neće trovati crne jame od ‘prvih susjeda‘: ‘Spojit ćemo sve na kanalizaciju‘

Piše Sandra Barčot
2. svibnja 2023. - 15:07

Zvuk crkvenih zvona te kukurikanje pijevaca, ali sada i uz zaglušujući ritam pikamera i bagera, zadnje je vrijeme kakofonija zvukova koja budi Dugopoljce.

Ponajviše one u ulicama kardinala Alojzija Stepinca, don Špira Vukovića, te uskoro i don Joze Čulina. Tri su to "štrade" gdje će se do kraja godine okončati izgradnja sekundarne kanalizacijske mreže za 2000 stanovnika općine Dugopolje, preciznije 500 priključaka za isto toliko domaćinstava.

I ne bune se Dugopoljci zbog radova, zakrčenih cesta i novih regulacija prometa kod osnovne škole i poštanskog ureda, prašine koja im ulazi u domove, jer svi žele napokon imati priključak na kanalizacijsku mrežu, što i dolikuje životu u današnjem dobu.

image

Jake snage u dugopoljskim kaletama: Perica Bosančić, dugopoljski načelnik, ViK-ov čelni čovjek Tomislav Šuta i Matija Zagorec, voditelj gradilišta u ime zagrebačke ‘Vodotehnike‘

Duje Klarić/Cropix

- Na prostoru Dugopolja smo s radovima počeli 27. ožujka, a plan je sve okončati do kraja godine. Za sada nema nekih komplikacija na gradilištu, petnaestak radnika je na ovom potezu, gdje se gradi 12 kilometra kanalizacijske mreže uz priključke odvodnje - dok obilazimo raskopanu Ulicu Alojzija Stepinca iznosi detalje Matija Zagorec, voditelj gradilišta u ime zagrebačke tvrtke "Vodotehnika".

Ta kompanija dobila je posao kao dio zajednice koju još čine i solinska "Vodoprivreda Split", te "Sarađen" iz Stankovaca i "Vodoinstalacija" iz Zadra. Oni su zaduženi za realizaciju projekta "Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split-Solin", odnosno za dio koji se tiče "rekonstrukcije i dogradnje sustava odvodnje i vodoopskrbe Solina, Podstrane, Klisa i Dugopolja".

Zaštitna zona

Dok je potonje ulaganje, na području Dugopolja koje se nalazi u drugoj i trećoj zoni sanitarne zaštite izvorišta rijeke Jadro, odakle cijelo šire splitsko područje pije vodu, dodatno značajno i zbog očuvanja kakvoće vode.

- Investicija u Dugopolju, kojom je obuhvaćeno 12 kilometara kanalizacijske mreže uz 500 priključaka te jednu vodospremu, iznosi 9,3 milijuna eura, odnosno 70 milijuna kuna - niže brojke ulaganja i Tomislav Šuta, prvi čovjek splitskog "Vodovoda i kanalizacije" (ViK), komunalne tvrtke koja je zadužena za ovaj važan infrastrukturni projekt.

image
Duje Klarić/Cropix

I zbog same kakvoće vode jer će biti anulirane one propusne crne jame na krškom području iznad slijeva rijeke Jadro, ali i sutra zbog uštede gubitaka vode jer se u sklopu projekta "Aglomeracija Split-Solin" gradi i rekonstruira vodovodna mreža.

- Naše ulaganje na području Kaštela i Trogira u oprskrbnu mrežu već je rezultiralo smanjenjem gubitka vode za više od 20 posto pa nastavljamo u istom ritmu rekonstrukcije vodovodne mreže i uspostave mjerenja dijagnostike gdje se gubici događaju - pojašnjava ViK-ov privremeni upravitelj, dok načelnik Dugopolja Perica Bosančić naglašava što radovi znače za građane općine koju predvodi:

- Život bez problema pumpanja crnih jama - direktno će poglavar općine, dodajući:

image
Duje Klarić/Cropix

- Priključke domaćinstvima na kanalizacijsku mrežu plaća Općina, već smo osigurali novac jer taj program provodimo već dvije godine. Našim Dugopoljcima smo za 140 kućanstava platili priključak na kanalizaciju u pojedinačnom iznosu od 3500 kuna, a sada ćemo i za novih 500 priključaka.

Novac je znači osiguran jer je cjelokupna "Aglomeracija Split - Solin", vrijedna 238 milijuna eura, sufinancirana sa 68,71 posto bespovratnog novca iz europske blagajne, dok je ostatak iz nacionalnih izvora. Sada samo treba čekati i okončanje radova.

Projekt u ključnim brojkama


54,3

milijuna eura vrijedan je projekt izgradnje kanalizacijske i vodoopskrbne mreže u Solinu, Podstrani, Klisu i Dugopolju

36

mjeseci trebali bi potrajati radovi koji su koncem ožujka počeli u Dugopolju, a slijede ih Klis, Solin, pa Podstrana

image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 23:14