StoryEditorOCM
Zagorafantastične vijesti

Dio svjetske baštine: imotski biseri i Biokovo korak su bliže statusu UNESCO-ova geoparka

8. prosinca 2020. - 23:48

Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO-ove geoparkove poslalo je Vijeću svjetskih geoparkova sa sjedištem u Parizu cjelokupnu dokumentaciju za prijavu i pristupanje područja geoparka Biokovo-Imotska jezera u svjetsku mrežu.

Time je završeno vrlo važno poglavlje na putu prema konačnom cilju da veliki prostor Imotske krajine i Parka prirode Biokovo dobije zaštitu globalne UN-ove organizacije.

– Podsjetimo, inicijativa je započela 2018. kada smo Nacionalnom povjerenstvu prijavili projekt geoparka Imotska jezera, a istodobno je sličnu inicijativu imao i Park prirode Biokovo. Stav povjerenstva je bio da obje inicijative idu sa zajedničkom prijavom i pristupanjem. Mnogo je razloga za to, ponajprije zbog činjenice da prostor Imotske krajine zajedno s Biokovom čini geološki, geomorfološki i krajobrazno jedinstven prostor dinarskog krša, te da bi se takvom prijavom iskoristili potencijali oba područja – kaže Luka Kolovrat, direktor Turističke zajednice Imota.

Dio predradnji odrađen je krajem 2018. i tijekom 2019. godine, kada su obavljena vrlo složena geološka istraživanja područja Imotske krajine koja je naručio Grad Imotski. Istodobno su vođeni intenzivni pregovori s predstavnicima javne ustanove za upravljanje Biokovom oko zajedničke prijave, definiranja imena, sjedišta, granica, obuhvata i upravljanja budućim geoparkom.

– Krajem 2019. javnosti je predstavljena geološka brošura i utemeljena je udruga "Geopark Imotska jezera" koja je preuzela vođenje, operativne poslove i koordinaciju od TZ-a Imota. Početkom proteklog srpnja održana je zajednička prezentacija cijelog projekta, a nedugo zatim od Ministarstva zaštite okoliša smo dobili i pismo podrške našoj inicijativi, što nam je bio novi vjetar u leđa.

Uslijedio je višemjesečni intenzivan rad u kojem smo prikupljali i izradili veliki broj stručnih karata ciljanog područja, te smo cjelokupnu dokumentaciju, uključujući potpore od najvažnijih nacionalnih, regionalnih i lokalnih institucija, poslali UNESCO-ovu Vijeću svjetskih geoparkova – naglašava Kolovrat.

Prijava je pravovremeno zaprimljena na razmatranje, čime je budući geopark ušao u postupak pristupanja. Kako doznajemo, idući korak je dolazak UNESCO-ovih predstavnika tijekom idućeg ljeta koji će "ocijeniti" cijelo područje.

– U predstojećem razdoblju trebamo označiti stotinjak lokaliteta koje smo naznačili kao geološku, prirodnu i kulturnu znamenitost, označiti geološke staze, obaviti edukacije za agencije, iznajmljivače i obiteljska poljoprivredna gospodarstva koji bi trebali postati partneri geoparka, izraditi internetsku stranicu, promotivni video, tiskati brošure... – dodaje čelnik TZ-a Imota.

Prema njegovim riječima, UNESCO-ovi geoparkovi su jedinstvena geografska područja od međunarodnog značenja kojima se upravlja sustavom zaštite, obrazovanja i održivog razvoja. Imoćani se nadaju da će globalni brend dovesti do prepoznatljivosti cjelokupnog područja na svjetskoj razini.

– Otvaranjem inovativnih obrta i radnih mjesta potiče se stvaranje novih izvora prihoda u sklopu geoturizma, osnažuje se lokalna zajednica, a istovremeno geološka, prirodna i kulturna baština područja ostaje zaštićena. Smatramo da ovaj komadić planeta neprocjenjivog bogatstva na kojem imamo privilegiju živjeti, a upravo smo mi njegovi baštinici, zaslužuje postati dio UNESCO-ove obitelji na ponos nama i generacijama koje dolaze – ističe Kolovrat.

U TZ-u Imota naglašavaju da su veliku podršku dobili od Grada Imotskog, Javne ustanove "Biokovo" i Županije, koji su redom bili financijska potpora svih dosadašnjih, ali i budućih aktivnosti geoparka:

– Posebnu zahvalnost dugujemo Ivani Ćapin, koordinatorici cijelog tima, Jakši Božaniću, Branimiru Jukiću, Hrvoju Škrabiću, Kseniji Protrki, Ivanu Alduku, Stipi Srziću, Vlatku Brčiću i Tvrtku Korbaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2023 03:58