StoryEditorOCM
ZagoraDIGITALIZACIJA

Dalmatinskom gradu titula povijesnog grada budućnosti, od Ministarstva regionalnog razvoja dobio je 286 tisuća eura

19. ožujka 2024. - 19:00

Nakon dugog iščekivanja, Grad Vrgorac je službeno dobio status "Vrgorac - povijesni grad budućnosti".

Radi se o konceptu Vrgorca kao suvremeno opremljenog grada s digitalnom transformacijom javnih usluga, a koji ne dopušta modernim načelima narušavanje njegove povijesne i kulturne baštine, već koristi suvremenu digitalizaciju za njezino očuvanje te u konačnici pruža povećanje kvalitete života svih građana.

‘Zelena gradnja‘

Kako je pojasnio vrgorski gradonačelnik Mile Herceg koji je ugovor potpisao s Veljkom Milisavljevićem, vlasnikom varaždinske tvrtke ‘‘Zelena gradnja‘‘, koncept je nastao 2021. godine te je prijavljen na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja za dodjelu bespovratnih sredstava za pripremu projektno - tehničke dokumentacije za projekte u području digitalne transformacije i zelene tranzicije.

Ministarstvo je prepoznalo kvalitetu projekta i dodijelilo puni iznos od 286.681,26 eura.

image

Veljko Milisavljević i gradonačelnik Mile Herceg

Facebook

- Projekt za početak obuhvaća jedinstveno i opširno rješenje digitalne transformacije jer idejni koncept ‘‘Internet za sve‘‘ pruža stabilnije i brže usluge za cijelo vrgorsko područje, a koji je temelj za bilo kakav daljnji razvoj u smislu digitalnih usluga i digitalne transformacije.

Vrgorac ima bogatu povijest i u skladu s konceptom digitalizacije grada, potrebna je i digitalizacija povijesne baštine koja će osim moderniziranja postava, uvelike povećati turističku ponudu grada.

Smatram kako je upravo ključ budućnosti i razvoja svakog grada u Hrvatskoj upravo ulaganje u digitalizaciju, suvremena rješenja i moderna načela koja nas svakodnevno okružuju, čuvajući svoje korijene i bogato povijesno naslijeđe.

Kamen temeljac

Projekt sadrži dokumentaciju koja obuhvaća postavljanje optičkog interneta u sve mjesne odbore na području grada Vrgorca, kompletnu analizu i mjerenje javne infrastrukture potrebnu za omogućavanje podataka o površini i lokaciji objekata u stvarnom vremenu, stanju obaveza za javne usluge, odvoz smeća.

Zatim je tu projekt kojim će se omogućiti svim kućanstvima upotreba nove gradske aplikacije za pristup svim informacijama i obavijestima, podnošenje digitalnih obrazaca i njegovo automatsko te digitalno zaprimanje, projekt pametnog prometa koji obuhvaća digitalizaciju signalizacije i rasvjete, pametni parking, pametnu rasvjetu i pametne pješačke prijelaze te projekt digitalnog postava kulturne i povijesne baštine Gradine, kule Avale i šetnice.

U ovoj godini se očekuje završetak izrade nove web stranice i aplikacije Grada Vrgorca te objedinjavanje baza podataka Grada i gradskih poduzeća, kao i postavljanje kamena temeljca ‘‘ Vrgorca - Povijesnog grada budućnosti‘‘ - kazao je gradonačelnik Herceg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 03:41