StoryEditor
Zagorauskoro obnova

Brza cesta Solin - Klis ide u sanaciju od 20 milijuna kuna; planirani su zahvati na četiri vijadukta i tunelu Klis Grlo

Piše Mia Sesartić
12. svibnja 2020. - 07:44
Investicija je vrijedna gotovo 20 milijuna kuna s PDV-om  Ante Čizmić/HANZA MEDIA

Iduće se godine među planovima “Hrvatskih cesta”, državne infrastrukturne tvrtke, nalazi i obnova dionice brze ceste Solin – Klis u dužini od 1,6 kilometara.

Naime, “Hrvatske ceste” su kao naručitelj radova sklopile ugovor izvanrednog održavanja cestovnih objekata i trase koji uključuje četiri vijadukta i jedan tunel, a radi se o vijaduktima Ploče, Gornja Ozrna, Srednja Ozrna i Belinovača, te tunelu Klis Grlo, na istočnom, starom kolniku brze ceste Solin – Klis u spomenutoj dužini.

Ugovor je sklopljen sa zajednicom gospodarskih subjekata, “Spegrom” iz Splita i zagrebačkim “Strabagom”, u vrijednosti od 15,9 milijuna kuna, što s PDV-om iznosi gotovo 20 milijuna kuna, i ugovornim rokom od četiri mjeseca.

Regulacija prometa

– U sklopu ovog izvanrednog održavanja planirani su zahvati na vijaduktima u smislu sanacija oštećenja na konstruktivnim elementima objekta, zamjena hidroizolacije i kolničke konstrukcije, zamjena prijelaznih naprava, sanacija odvodnje, odnosno zamjena cijevi odvodnje, te obnova betonskih zaštitnih ograda. U tunelu bi se obavljala sanacija oštećenja i nedostataka u betonskoj oblozi tunela i portalnih građevina, sanacija mjesta vlaženja i curenja vode kroz reške betonske obloge na spojevima kampada, sanacija elemenata drenaže, uzdužne i poprečne odvodnje, dok je na trasi planirana sanacija kolnika zamjenom habajućeg sloja asfalta te sanacija betonske zaštitne ograde s elementima odvodnje – objašnjavaju iz “Hrvatskih cesta” detalje obnove.

Dalje navode kako će se za potrebe izvedbe planiranih radova sanacije uspostaviti privremena regulacija prometa, na način da će se postojeći promet preko interventnih prolaza u zonama zahvata s istočnog kolnika, smjer prema Klisu, preusmjeriti na zapadni kolnik – smjer prema Splitu, te će se uspostaviti privremeni dvosmjerni režim prometovanja bez semaforskih uređaja za cijelo vrijeme izvođenja radova, slično kao tijekom zahvata na prethodnoj dionici početkom prošle godine.

– Prvotno se početak radova planirao početkom siječnja 2021. zbog specifičnosti organizacije radova (manje prometno opterećenje, izvođenje hidroizolacijskih i asfalterskih radova u klimatski povoljnijem dijelu godine). S obzirom na situaciju vezanu uz koronavirus (poteškoće u osiguravanju potrebnih gradiva, mogućnost izvođenja radova u turističkoj sezoni) moguće je i pomicanje planiranog početka radova, o čemu će javnost biti pravodobno obaviještena – poručuju iz ove infrastrukturne tvrtke.

#BRZA CESTA SOLIN-KLIS#SANACIJA

Izdvojeno

01. lipanj 2020 21:46