StoryEditor
Zagoraprimopredaja vlasti

Anita Nosić više ne vodi Lovreć: HDZ-ovka ostala bez fotelje, plaće i 6000 eura, a prijavljena je i DORH-u!

21. veljače 2020. - 07:55
Anita Nosić na Gradini iznad Lovreća - kao njegova načelnica od jučer je prekriženaDuje Klarić/HANZA MEDIA

Eto obavljeno je i to – Anita Nosić predala je dužnost načelnice Općine Lovreć svome zamjeniku, sada aktualnom načelniku Petru Petričeviću.

Zbilo se to nakon punih 13 dana otkako je tu primopredaju naložilo Ministarstvo uprave, odnosno od 7. veljače, kada je ministarstvo doznalo za aferu subvencioniranog kredita koji je koristila 30-godišnja načelnica za kupnju stana u Zagrebu, zbog čega je promijenila prebivalište i time automatizmom izgubila funkciju načelnice.

No, budući da je sada ta primopredaja načelničke funkcije konačno i obavljena, a sve u zakonskom roku od 30 dana, ova mala općina u zapadnom dijelu Imotske krajine srećom je izbjegla i predviđenu kaznu od 30.000 kuna. A neće biti sankcija ni za načelnicu Nosić, najavio je ministar uprave Ivan Malenica.

Sve se vraća, sve se plaća

– Predaja dužnosti je obavljena po svim zakonskim uzusima, po uputi Ministarstva uprave, gdje po sili zakona načelnici prestaje mandat, a na njezino mjesto dolazi njezin zamjenik. Primopredajni zapisnik su potpisali sada bivša načelnica, sadašnji načelnik i ja kao pročelnik upravnih poslova. Načelnik Petričević službeno odmah preuzima dužnost do lokalnih izbora 2021. godine – doznajemo od pročelnika Mislava Karoglana, koji nam nije znao potvrditi hoće li zamjenik Petričević i ovu načelničku funkciju obavljati volonterski, budući da je na radnom mjestu u LAG-u Adrion u Zadvarju.

No, to nam je potvrdio “friški” načelnik Petričević:

– Volonterski ću i dalje biti u općini, sada kao načelnik.

Tako će magistar ekonomije, mlada HDZ-ova uzdanica, Petričević i dalje biti na svom radnom mjestu u LAG-u na mjesečnoj plaći od 6000 kuna, dok će obveze općinskog čelnika provoditi bez naplate.

No, zato će Anita Nosić, koja je sada ostala bez redovitog prihoda, odnosno 7401,85 kuna plaće načelnice, morati vratiti državi sav novac koji je dobila u sklopu subvencioniranog kredita.

To nam je potvrđeno iz Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), gdje navode da je Aniti Nosić odobrena subvencija za razdoblje od 48 mjeseci u iznosu od 11.435,04 eura, odnosno oko 85.000 kuna. Sad će sav novac koji joj je minule dvije godine isplaćen biti u roku od mjesec dana i vraćen u državni proračun.

– Zakon o subvencioniranju stambenih kredita, kad je prvi put raspisan javni poziv 2017. godine, predviđao je subvencioniranje 50 posto rate kredita, što je vrijedilo za područje cijele RH, kroz period od četiri godine. Sljedećim izmjenama Zakona u 2018. godini, ta odredba je promijenjena. Ukupna odobrena subvencija korisnici za razdoblje od 48 mjeseci, koliko traje period subvencioniranja, iznosi 11.435,04 eura. Korisnica kredita zahtjev je podnijela sukladno Zakonu o subvencioniranju stambenih kredita – navode iz kabineta direktora APN-a.

Inspekcija danas u općini

Inspekcija Ministarstva uprave danas će pohoditi općinu Lovreć i “pročešljati” ured u Ulice Franje Tuđmana. Kažu nam da se radi o redovitoj kontroli poslovanja, kako je uvijek kontrole bilo, došli bi i otišli, a sve je u općini uredno. Poslovi se obavljaju dobro.

No, ovog puta će, po svemu sudeći, inspekcija provjeravati i dokumentaciju koju je potpisivala načelnica, a koja pravno, zbog odjave prebivališta, to nije mogla biti.

I sve ovo apsolutno ne bi bilo sporno: predaš zahtjev, odobre ti četiri godine plaćanje pola rate kredita koju ‘pokrivaju’ porezni obveznici. U slučaju Anite Nosić – koja je s kreditom od 600.000 kuna preuzetim 2017. godine u HPB-u kupila stan u Zagrebu u naselju Špansko od 57 kvadrata – za njega je plaćala mjesečni anuitet od 1768 kuna, a toliko je iznosila i subvencija APN-a. Dakle, pola mjesečne rate plaćali smo joj svi mi dok se nije otkrilo da ona na toj adresi uopće ne živi. Pa je s promjenom prebivališta automatizmom izgubila funkciju načelnice, a sada i plaću.

Prekršila dva zakona

Prekršila je dva zakona – Zakon o lokalnim izborima i Zakon o subvencioniranju stambenih kredita. U članku 22. ovog drugog se navodi: “Ugovor o subvencioniranom kreditu, uz ostalo, mora sadržavati (...) obvezu prijave prebivališta korisnika kredita na adresi kupljenog stana ili kuće, odnosno izgrađene kuće, u roku od 30 dana od dana stupanja u posjed stana ili kuće”, a u imovinskoj kartici mlade načelnice stoji da je kredit podigla u HPB banci 2017. godine, na rok vraćanja 18 godina.

Prema imovinskoj kartici Anite Nosić dolazi se do toga da je stan u metropoli imala mjesec i deset dana prije nego što se prijavila u Zagrebu, jer je u imovinskoj kartici vlasništvo upisala 1. studenoga 2018. godine, a prema prijavi prebivališta u Zagrebu je od 11. prosinca 2018. godine, što je deset dana više od onih zakonom propisanih 30 dana za dobivanje subvencioniranog kredita.

Osim što je izgubila subvencije isplaćene u prethodne dvije godine, Anita Nosić sada ima problem i s vraćanjem novca banci, premda se s novčarskom kućom puno lakše da dogovoriti nego s državnom agencijom, koja traži da bivša načelnica Lovreća u roku od mjesec dana mora vratiti sav novac koji joj je do sada uplaćen, znači oko 6000 eura.

Kaznena odgovornost?

– Agencija je zaprimila pisani zahtjev Anite Nosić za raskidom Ugovora za odobravanje stambenog kredita. Zahtjev je proslijeđen u nadležnu bankarsku instituciju (Hrvatska poštanska banka) s kojom je isti ugovor i sklopljen, na daljnje postupanje. Raskid ugovora će se, sukladno odredbi članka 11. istog, odvijati sukladno Općim uvjetima kreditne institucije.

Obveze su uređene uvjetima ugovora o subvencioniranju stambenog kredita, gdje je kreditna institucija dužna proglasiti kredit dospjelim u cijelosti, te pristupiti prisilnoj naplati i izvršiti povrat sredstava uplaćenih na ime subvencioniranja kredita te ih prenijeti na račun APN-a u roku od mjesec dana od nastupa takvog događaja, a koji ta sredstava uplaćuje u državni proračun – ističu u APN-u.

No, uz vraćanje dijela subvencioniranog kredita koji je koristila, a možda, ne bude li uspješnog dogovora s bankom, i naplate preostalog iznosa kredita od 600.000 kuna, veći problem mladoj bivšoj načelnici moglo bi predstavljati i to što je ministar graditeljstva Predrag Štromar uputio DORH-u njezin predmet, a paralelno s tim i Povjerenstvo za sukob interesa je o tom slučaju otvorilo predmet.

No, s primopredajom funkcije načelnice bar je izbjegla moguću kaznu i za taj prekršaj. •

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

15. rujan 2020 10:46