StoryEditor
Zagorazbrajanje dojmova

Alka bez zvižduka: predstavnici najviše vlasti distancirali su se od optužbi, nije bilo ni ‘folklora‘ oporbe, a izostali su i defilei krajnje desnice

11. kolovoza 2020. - 08:43
Tom Dubravec/HANZA MEDIA

Još jedna Alka, 305. po redu, je iza nas. Dok slavodobitnik Ivo Zorica ne skida pogled s ljubljenog plamenca hrvatske trobojnice, u Sinju se zbrajaju dojmovi i rade analize nedjeljne fešte.

Neka prva analiza bude dopuštena i potpisniku ovih redaka, koji je u ulozi novinarskog kroničara u alkarskom kraju "otrčao" svoju 45. Alku, uz onu Svečanu u Vukovaru – 46. po redu.

U povijesti sinjske viteške igre koja traje duže od tri stoljeća bilo je svakakvih događanja. Među njima i brojna koja se posebno pamte. Neka kao naročito lijepa, no nije nedostajalo ni onih manje lijepih, za koje bismo bili sretniji da ih nije bilo. Poput ratova, kuge, kolere, ubojite gripe ili trbušnog tifusa.

Tko zna što bi se još našlo u tom nizu da je iz prvog i znatnog dijela drugoga stoljeća Alke ostalo više pisanih dokumenata. Kada se iz toga fokusa gleda na nedjeljnu Alku, onda je svakako treba svrstati u izuzetne, održane u posebnim okolnostima nametnutima pandemijom. Nad kojima su alkari, kada se na virus gleda iz njihova kuta, izišli kao apsolutni pobjednici:

Zadržan kontinuitet

– Mi kao domaćini i organizatori 305. Sinjsku alku ocjenjujemo izvanredno uspješnom. Makar će se pamtiti kako je održana u neobičnim okolnostima, Viteško alkarsko društvo ostvarilo je najvažniji cilj – zadržali smo kontinuitet održavanja Alke, pri čemu smo kao organizatori ispoštovali sve propisane i preporučene mjere epidemiologa i stožera CZ-a, od gradskog do nacionalnog – kaže predsjednik VAD-a dr. Stipe Jukić.

Što se tiče samog završnog turnira, nadmetanja za slavodobitnika, prva trka u kojoj je 17 kopljanika pogodilo 27 punata bila je vrlo solidna. U drugoj i trećoj trci ne bi smetalo da su alkari imali čvršću desnicu i oštrije oko. Ono što se u danim okolnostima nikako ne može niti smije dovoditi u pitanje je blistava pobjeda Ive Zorice sa sedam pogođenih punata, odnosno s dva pogotka "u dva" i jednim "u sridu".

U svojoj neobičnosti 305. Alka je, dakle, održana na distanci. Nije se distanciralo samo u gledalištu uz stazu, već i u Alkarskim dvorima, gdje na vojvodinom prijemu nije bio niti peti dio od uobičajenog broja gostiju. I, začudo, nitko nije falio!

Nedjeljna Alka distancirala se i od zvižduka. Na trkalištu od početka do kraja natjecanja, uključujući dolazak i poimenično navođenje najviših gostiju, govor alkarskog vojvode pa sve do završnog govora predsjednika Zorana Milanovića, nitko nije zvižnuo ni "ispod glasa".

Nazočni predstavnici najviše državne vlasti u nedjelju su se distancirali i od međusobnih optužbi. Nije bilo ni političkog folklora predstavnika oporbe, koje se nije moglo vidjeti, a izostali su i defilei krajnje političke desnice kojoj je već godinama Sinj na dan Alke bio među značajnijim okupljalištima.

image
'Razrijeđeno' gledalište zbog epidemioloških uputa
 

Izostala čestitka

Ova Alka pamtit će se i po govoru alkarskog vojvode Boška Ramljaka, koji nije štedio komplimente čestitajući Milanoviću i Plenkoviću na govorima koje su održali na proslavi godišnjice "Oluje" u Kninu.

Ramljak je njihove govore ocijenio državničkima, dodajući da je Hrvatska danas postala bolja država i društvo. Tomu je nadodao i da, ako se 2012. godine nije "čula" poruka generala Gotovine da je rat gotov i da se treba okrenuti budućnosti, onda tu istu poruku koju je Gotovina ponovno uputio iz Knina svakako treba sada pretočiti u praksu.

Pomniji promatrači svečane alkarske lože primijetili su da su predsjednik Milanović i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković za nadmetanja alkara u više navrata poduže ugodno ćaskali. Zlobnici tome dodaju da nema veće svojte od one tazbinske.

Možda je i pod dojmom tih razgovora i emotivne priče kako je kao dječak doživljavao Alku dok je školske praznike provodio kod rodbine u Glavicama, Milanović zaboravio uputiti čestitku slavodobitniku Zorici. To je, možda, jedino što se u nedjelju trebalo dogoditi, a nije.

Kada smo već kod svečane lože, ne smije se preskočiti još jedan detalj koji se u alkarskim nadmetanjima ne događa često, a koji su svojim ponašanjem uzrokovali upravo najviši gosti i uzvanici. Alkar Nenad Marić, kao pretposljednji u prvoj trci, pogodio je "u ništa".

'U ništa' postalo 'u sridu'

Još dok je Marić jurio na konju prema vrhu trkališta nastao je žamor. Uskoro se oglasio službeni spiker s obavijesti da će Marić ponoviti trku, uz obrazloženje da uvjeti nisu bili regularni. Objašnjeno je da se, dok je Marić gađao, zaljuljao konop na kojemu je obješena meta, pa je vojvoda Ramljak na preporuku Časnog suda donio odluku da Marić ponovi trku. Konop se, naime, dirao krovišta svečane lože koje se, zbog živahnosti gostiju, zaljuljalo, a s njim i konop. Marić je u ponovljenoj trci pogodio "u sridu".
Taj pogodak iz dodatne trke možda bi najbolje pristajao uz ocjenu nedjeljne Alke.

Izdvojeno

15. kolovoz 2020 08:52