StoryEditorOCM
Dalmacijadvostruki trošak

Vrgorčani: Gule narod, mogli su naše izbore spojiti s predsjedničkima

Piše PSD.
16. studenog 2014. - 12:38
Vlada RH donijela je na 192. sjednici odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za Gradsko vijeće Vrgorca 21. prosinca ove godine. Podsjetimo, vrgorački parlament raspušten je nakon što je došlo do sukoba unutar vladajuće koalicije između HDZ-a i HSP-a AS zbog različitih ideoloških stajališta i kadroviranja.

Gradski vijećnik i čelnik HSP-a AS Slobodan Granić nije se pojavljivao na sjednicama Gradskog vijeća, pa su vladajući ostali bez kvoruma, budući da su pravaši bila ključna, osma ruka u Gradskom vijeću.

Postavlja se pitanje je li Vlada mogla izbore za vrgoračko Gradsko vijeće raspisati za isti termin s predsjedničkim izborima.

Vrgorčanima bi to svakako odgovaralo, pa će sada morati iz prazne gradske blagajne izdvojiti oko 250.000 kuna za održavanje prijevremenih izbora. Naravno, sve će to platiti porezni obveznici, a ne neodgovorni političari, pod kojima Vrgoračka krajina već godinama propada, dok njima cvatu ruže.

HDZ vladao 21 godinu

Što se tiče izbornih lista i koalicija, stanovnici Tinova grada ponovno će birati iste osobe. Tako će najvjerojatnije ponovno u koaliciji ići HDZ i HSS, dok će vjerojatno sami na izbore izići HSP AS, SDP, Nezavisna lista mladih, HNS i HSU. Već godinama u Vrgorcu je zadano i biračko tijelo.

Gradsko vijeće ima 15 vijećnika, a izborni potencijal desnice kreće se od sedam do devet vijećnika, bez obzira na to tko bio na čelu, dok ljevica može računati minimalno na pet mandata, a u nekim davnim vremenima bila je i na pragu osmoga.

Koliko će HSP AS uspjeti pomutiti račune HDZ-u, odnosno Nezavisna lista mladih SDP-u, doznat ćemo u nedjelju navečer, 21. prosinca. Kampanja će sigurno biti žestoka jer će se voditi bitka za svaki glas.

Ovo će nesumnjivo biti izbori koji će odrediti i daljnju političku sudbinu čelnika vrgoračkih stranaka, pri čemu prvenstveno mislimo na čelnike HDZ-a i HSP-a AS. Ako HDZ s HSS-om ne uspije osvojiti osam mandata, Ivica Pandžić trebao bi podnijeti ostavku na čelu vodeće vrgoračke stranke, jer je HDZ nakon 21 godine i službeno izgubio vlast u Vrgorcu. S druge strane, Slobodana Granića čekat će ista sudbina ako njegova stranka ne uđe u Gradsko vijeće.

Slična je situacija i na ljevici, gdje će čelnik Nezavisne liste mladih Ante Pranić voditi bitku s predsjednikom SDP-a Radom Bobancem za neke mjesne odbore. No, Pranić je svoju listu vješto zamaskirao i s nekoliko desničara, pa računa i na te glasove.
MATE PRIMORAC
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 06:46