StoryEditorOCM
Dalmacijastručnjaci tvrde kako se sanacija mravinačke kave i danas obavlja nestručno i bez adekvatne zaštite za stanovnike vranjica, ali i splita

Vjeran Piršić: Dospije li azbest u Jadro, Split i okolica mogli bi ostati bez pitke vode

Piše PSD.
23. siječnja 2011. - 21:56

Referirajući se na istraživanje prof. dr. sc. Esada Prohića, veleposlanika RH u Iranu, o utjecaju azbesta na okoliš pri sanaciji Mravinačke kave, Vjeran Piršić, predsjednik ekološke udruge Eko Kvarner upozorava na opasnost da azbestne čestice iz kave podzemnim tokovima dospiju u rijeku Jadro, čime bi Splitu i okolici opasno bila ugrožena opskrba pitkom vodom.

- Profesor Prohić je pretpostavio da postoje izvjesni podzemni sifoni gdje se slijeva voda koja dospije u Mravinačku kavu. Postoji vjerojatnost, iako zanemariva, da ta voda podzemnim tokovima stigne do Jadra. Međutim, postoje dvije oprečne struje znanstvenika, gdje jedni tvrde da azbestne čestice ne stvaraju probleme u probavnim organima, dok druga struja znanstvenika tvrdi kako je rak debelog crijeva direktno povezan s prisutnošću azbestnih mikročestica koje “zapnu” u crijevnim resicama - kazao nam je naš sugovornik.

 Vjeran Piršić
Nestručna sanacija Mravinačke kave Također, napominje kako se i danas sanacija Mravinačke kave obavlja nestručno i bez adekvatne zaštite za stanovnike Vranjica, ali i Splita, jer je područje u neposrednoj blizini kave i iznad nje prepuno azbestnih čestica koje lete zrakom, a prema svjetskim stručnim referencijama, ugroženo je područje u radijusu od maksimalno 11 kilometara.

Azbest se počeo koristiti prije 70 godina kao materijal koji se u građevini upotrebljavao zbog svojih dobrih svojstava, no, kaže Piršić, već nakon deset godina od početka korištenja posumnjalo se da je opasan. - Početkom 90-ih godina utvrđena je njegova opasnost za zdravlje ljudi i u Hrvatskoj, no o tome se šutjelo.

Apsurdno je da oni koji su to znali ljude koji su radili s azbestom nisu upozorili barem na minimalne mjere zaštite, kao na primjer da presvuku svoju radnu odjeću prije nego što dođu kući, jer kad radnik dođe s posla, praktički istrese azbest u svoj dnevni boravak i time opasnim česticama izlaže cijelu svoju obitelj - veli.

Nikolina LULIĆ

Dan žrtava azbesta u travnju

U travnju se obilježava Dan žrtava azbesta i u sklopu njegova obilježavanja planira se, najavljuje Piršić, baš u Vranjicu održati prigodni skup na koji bi bili pozvani ekološki aktivisti iz Hrvatske i svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 08:14