StoryEditorOCM
Dalmacijanakon optužbi vrgoračkog hdz-ovca da mu je u izbornoj noći oštećena kuća

VATRENO SLAVLJE Zbog dinamita i SDP-a policija saslušala ‘pola’ sela

Piše PSD.
22. prosinca 2011. - 15:53

Vijest o tome kako je tijekom izborne noći 4. prosinca, prilikom proglašenja prvih rezultata parlamentarnih izbora, bačen dinamit blizu kuće člana HDZ-a i bivšeg pripadnika Četvrte gardijske brigade Senka Barbira u Draževitićima pokraj Vrgorca, podigla je na noge stanovnike tog mjesta i vrgoračku policiju.

Podsjetimo, Senko Barbir je za taj čin optužio članove mjesnog SDP-a, koji su mu se, kako kaže, na taj način osvetili i, slaveći pobjedu Kukuriku koalicije, oštetili kuću. Strasti se u Draževitićima još nisu smirile.

- Ma to je laž, Senko je to sve izmislio kako bi na neki način privukao pozornost na sebe. Tim činom nanio je veliku štetu selu i oblatio ga. Senko je rođak moje žene, i bez obzira što ideološki drukčije razmišlja od nas, nikome nikad nije na pamet palo da ga zbog toga provocira.

Ja sam se isto 1991. godine priključio Hrvatskoj vojsci, te sam došao do čina časnika, međutim ne hvalim se time kao on. Nema kuće u mjestu u koju ne mogu doći. Evo, poslije blagdana sv. Martina prošao sam kroz cijelo selo i podijelio ljudima darove, posjetio sam i Senkinu obitelji, te im isto uručio mali dar – počeo je s pričom Davor Barbir, predsjednik MO Draževitići, inače istaknuti član lokalnog SDP-a.

Daleke detonacije

Zanimalo nas je što se dogodilo te večeri.

- Nas sedam-osam pobjedu je slavilo u lokalnoj gostionici, čuli smo vani kako puca, to su bile petarde i nekoliko jačih udara, možda dinamita, ali prema Pločama. Te detonacije bile su jako daleko od Senkine kuće, tako da nema govora da mu je netko pokraj kuće bacio dinamit.

Nije njemu greda na ulaznim vratima kuće pukla zbog dinamita, nego jer u njoj nema ni grama željeza, loše je zašalovana. Policija je nakon napisa u novinama dosta ljudi zvala na obavijesni razgovor, međutim počinitelje nisu pronašli, niti će ih pronaći jer ih nema. Meni je jako žao zbog cijele ove situacije, svaki oblik nasilja treba odmah osuditi. Ne želim da ovo dovede do nekih novih podjela u selu, radi naše djece trebamo svi živjeti u miru i zajedništvu - kazao je Barbir.

Teo Barbir, u čijoj se gostionici slavila pobjeda Kukuriku koalicije, priznaje da je bilo pucnjave, ali u upotrebi je bila pirotehnika, nije siguran da je čuo dinamite. Smatra da je možda Senku netko nagovorio na sve ovo ili je cijela priča plod Senkine mašte.

S druge strane, 73-godišnji Ivan Barbir Šulenta otkriva kako su ga poslije ponoći probudile eksplozije.

- Te noći nakon pobjede Kukuriku koalicije slavilo se u ovoj gostionici do mene, pjevalo se, veselilo i bacale petarde. No, nakon ponoći čuo sam dva-tri jača udara, vjerojatno dinamita, koji su me probudili, ali čini mi se da to nije bilo prema strani gdje je Senkina kuća - istaknuo je Šulenta.

Svratili smo i do Senke Barbira. - Ništa drugo od njih nisam očekivao, nego da izmišljaju, a što će oni drugo reći?! Policija će utvrditi tko je u pravu, te tko je odgovoran za ovo – kratko je kazao Senko.

Istraga traje

Glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske Marina Kraljević-Gudelj kazala nam je da ovaj slučaj ne može komentirati jer istraga još nije završena.

TEKST I SNIMKE MATE PRIMORAC
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 07:00