StoryEditorOCM
DalmacijaILEGALNi POSJETITELJi

Uzbuna na otoku: berači smilja stigli do Brača

Piše PSD.
1. prosinca 2014. - 16:39

Ilegalni berači smilja koji su izazvali bijes lokalnog stanovništva na više naših otoka stigli su i na Brač, te nastavili s nezakonitom rabotom. Njihov boravak na najvećem dalmatinkom otoku otkrila je društvena mreža (Facebook) Gornjega Humca, mjesta u unutrašnjosti otoka.

Oni su svojim fotoaparatima snimili berače koji su kombijima bjelovarskih i zagrebačkih registracijskih pločica krenuli u ilegalno branje smilja. Ministarstvo zaštite okoliša, naime, još je 1. listopada donijelo odluku o zabrani branja smilja na našim otocima.

Inače, smilje je već poprilično ugrožena biljka na Braču, a novim nekontroliranim branjem i devastacijom Braču prijeti opasnost da ostane bez toga bilja.Sve to potvrđuje kako je tržište smilja u posljednjih nekoliko mjeseci posve podivljalo i izmaklo kontroli.

Pomama za smiljem, tom aromatičnom biljkom, nastala je zbog njegova eteričnoga ulja koje na tržištu doseže visoku cijenu.

Kombiji berača smilja snimljeni na Braču
Upućeni tvrde kako se kilogram smilja otkupljuje po cijeni od 10 do 15 kuna, a litra iz smilja dobivenog eteričnog ulja doseže cijenu od deset tisuća kuna.

Dnevno berač može ubrati i do 30 kilograma smilja, pa je pohlepa za zaradom dovela u opasnost tu eteričnu biljku.
U očekivanju učinkovite reakcije nadležnih službi treba se nadati kako ti ilegalni berači za sobom na Braču neće ostaviti pustoš kao što su to već napravili na Rabu, Krku i Pagu.

Spomenimo i to kako su, provodeći akciju suzbijanja ilegalnog branja i trgovanja smiljem, policija i inspekcija zaštite prirode do sada zaplijenili dvije tone toga bilja i podnijeli više prekršajnih prijava.Oduzeto bilje bilo je ubrano na otocima Prviću, Cresu i Dugom otoku.

Kazne pojedincima za ilegalno branje smilja kreću se između sedam i 30 tisuća kuna, dok tvrtke mogu platiti penale i do 200 tisuća kuna.

U suzbijanju ilegalnih berača smilja sudjeluju nadležne inspekcijske službe, policija i lugari, a svoj doprinos mogu dati svi ljubitelji i štovatelji prirode.

 IVICA RADIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:10