StoryEditorOCM
Dalmacijanova slika županije

Uskoro ćemo dodatnim trakom s Dalmatine do naplatnih kućica na Dugopolju! Počeli radovi na prvoj fazi projekta za lakši pristup Splitu, ono što nas čeka je 'splitska rampa'

5. ožujka 2019. - 17:27
dugopolje_cvor6-050318

Premda su radovi započeli još početkom tjedna, u utorak je svečano prezentirana rekonstrukcija i dogradnja čvora Dugopolje na autocesti Dalmatini. Radi se o projektu koji je među najvažnije stavila Vlada na sjednici održanoj u Banovini užežin lanjske Sudamje. Bio je to jedan od preduvjeta za rješavanje prometne infrastrukture na širem splitskom području.

– "Hrvatske autoceste" (HAC) su dobile specijalan zadatak: dogradnja čvora Dugopolje, koja će se zbog obimnosti provoditi u tri faze. Prva je faza započela, a riječ je o rekonstrukciji izlaznog traka s autoceste prema čvoru Dugopolje. Ulaganje je vrijedno 5,6 milijuna kuna (7 milijuna kuna s PDV-om, op.a.), a rok dovršetka je početak ove turističke sezone – kazao nam je Boris Huzjan, predsjednik HAC-ove Uprave, te je dodao:

– Druga faza će biti proširenje naplatne postaje kojom ćemo dobiti dva dodatna prolaza, pri čemu tu procjenjujemo radove na oko tri milijuna kuna. Treću fazu projekta predstavljat će izgradnja novog nadvožnjaka preko autoceste i svih ostalih krakova čvora iz smjera Dubrovnika, ukupno je vrijedna 23 milijuna kuna.

HAC će u ovaj projekt ukupno uložiti 32 milijuna kuna, a sve kako bi se poboljšao protok vozila čvorom koji je, doslovno, ulaz u naš grad. Prometne analize pokazuju da nakon dovršetka radova više ne bi trebalo biti gužvi na naplatnim kućicama, a samim time će se omogućiti veći protok vozila koja izlaze s autoceste iz smjera Zagreba i nastavljaju put prema Splitu.

Dožupan Ante Šošić ovaj je dan nazvao "velikim" i najavio planove za budućnost. Ne tako daleku.

– Ovo je konkretizacija rješavanja prometnih problema splitske aglomeracije, ono što nas čeka je "splitska rampa", dakle ulaz s Ulice Zbora narodne garde na obilaznicu u smjeru Solina. Za deset mjeseci do godinu dana očekujemo projektnu dokumentaciju za rješavanje gužvi na solinskoj Širini. Planiranom dinamikom se odvija proces rješavanja projektne dokumentacije za budući tunel "Kozjak" i spoj na autocestovni čvor Vučevica.

Ugovorena je studija utjecaja na okoliš, zajedno sa svim idejnim i glavnim projektima, te ishođenjima lokacijske i građevinske dozvole, a također je ugovorena studija izvodljivosti za drugu fazu projekta od čvora Kaštel Kambelovac od Gradske luke u Splitu.

Do kraja rujna očekujemo građevinsku dozvolu za novu prometnicu od TTTS-a do Mravinaca – nabrajao je dožupan i dodao:

– Očekujemo i da se "odčepi" tunel "Komorjak" poviše Omiša i most preko Cetine, tu je uložena žalba koja se rješava. Županija će nakon svih ovih zahvata izgledati potpuno drukčije u prometnom smislu.

Dogradonačelnik Nino Vela je pohvalio napore i Vlade i HAC-a da se udvostruči protok prometa prema gradu:

– Ovaj projekt je ulaz u Split, u županiju, čvor koji je u vrijeme ljetnih gužvi jako prometan, od ove sezone će se u sam grad s autoceste ulaziti s dva traka umjesto sadašnjeg jednog.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 13:01