StoryEditorOCM
DalmacijaJeftinije na trajekt

Učenici, otočne iskaznice zatražite od 1. rujna, ali prije toga provjerite svoj status

19. srpnja 2018. - 15:44

Agencija za obalni linijski pomorski promet do 1. rujna ove godine zaprima i obrađuje zahtjeve za otočne iskaznice koje koriste predškolci, učenici osnovnih i srednjih škola te studenti.

Osnovni preduvjet za uspješnu obradu zahtjeva za izdavanje otočne iskaznice spomenutim kategorijama mladih građana je usklađeni status korisnika za (pred)školsku i akademsku godinu 2018./2019. u odgovarajućem registru, odnosno e-Matici (CARNET) za učenike i u Sveučilišnom računskom centru (SRCE) za studente.

Svi korisnici koji su, u odnosu na prethodnu akademsku ili školsku godinu, mijenjali obrazovnu ustanovu, mjesto školovanja ili lokaciju boravka, molbu za novu "karticu" moći će podnijeti tek od 1. rujna. Budući da će svi spomenuti registri biti ažurirani tijekom rujna, a najkasnije do 30. rujna, zaprimljeni zahtjevi će se obrađivati tijekom tog mjeseca ovisno o ažuriranim podacima iz navedenih registara učenika i studenata, naravno za svakog korisnika pojedinačno.

Prije podnošenja zahtjeva za izdavanje nove učeničke ili studentske iskaznice kojom ostvaruju pravo na povlašteni prijevoz trajektom, dvotrupcem ili brodom, korisnici se upućuju da u svojoj obrazovnoj ustanovi obvezno provjere je li njihov status uredno ažuriran u pripadajućem registru (CARNET ili SRCE).

– U praksi to znači da će učenik ili student kontaktirati tajništvo škole, odnosno referadu, kako bi provjerio jesu li u registru dostupni ažurirani podaci o njegovu statusu. Ako jesu, korisnik može podnijeti zahtjev za izdavanje otočne iskaznice, te biti siguran kako će iskaznica sadržavati ispravne podatke, a o tome ovisi količina prava na povlašteni prijevoz koji pojedini korisnik ostvaruje. Svi korisnici koji imaju učeničke/studentske otočne iskaznice, moći će ih koristiti dok im se ne obrade novi zahtjevi – potvrdila je za naš list Paula Vidović, ravnateljica Agencije za obalni linijski pomorski promet.

Djeca koja su svoje iskaznice ishodila na temelju potvrda o pohađanju obveznog predškolskog programa ne trebaju predavati nove zahtjeve zbog upisa u prvi razred osnovne škole, osim ako im je promijenjeno mjesto školovanja u odnosu na mjesto pohađanja predškolskog programa. Dakle, ako nije bilo spomenutih promjena, postojeće se iskaznice smiju koristiti do datuma njihove valjanosti, ali sa statusom učenika koji je odmah dodijeljen.

Također, svi ostali korisnici otočnih "kartica" kod kojih nije došlo ni do kakve promjene vezano uz mjesto školovanja, odnosno po pitanju prebivališta ili boravišta, ne podnose zahtjev za novu iskaznicu, nego koriste postojeću do datuma njezine valjanosti.
Za sve informacije obratite se Agenciji za obalni linijski pomorski promet na info@agencija-zolpp.hr ili na telefon 021/329-370.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 20:11