StoryEditorOCM
Dalmacijaoperacija 'miljevci'

U Drinovcima svečano obilježena 24. obljetnica oslobodilačke akcije sedam miljevačkih sela

21. lipnja 2016. - 15:32
vijenci_miljevci10-210616

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred spomenikom poginulim hrvatskim braniteljima te svetom misom zadušnicom u crkvi Imena Isusova u Drinovcima koju je predvodio fra Marko Mrše, predavač na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, obilježena je u utorak, 21. lipnja 24.-a obljetnica akcije Miljevci u kojoj je oslobođen prostor od oko stotinu četvornih kilometara i svih sedam miljevačkih sela.

Bila je to jedna od prvih i najvećih akcija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu koja je, nedugo poslije šibenskog rujanskog ratnog podviga, dokazala da se hrvatski branitelji mogu ravnopravno nositi s neprijateljem i osloboditi svoju državu.

Po riječima pukovnika Krunoslava Mazalina, jednog od ključnih ljudi oslobađanja miljevačke kamen-ravnice, akcija su briljantno, gotovo u jedan dan, izveli pripadnici 4. bojne 113. brigade HV sa svojim suborcima iz 142. brigade HV te Policijske uprave Šibenik.

- Neprijatelj je u munjevitoj akciji koja je pripremana i planirana mjesecima unaprijed poražen kako u tehnici i naoružanju, tako i ljudstvu. Na ovaj smo prostor došli da ostanemo i to smo uspjeli unatoč tomu što je nakon svega dva dana uslijedio neprijateljski pokušaj vraćanja Miljevaca pod svoj nadzor.

Oduprijeli smo se jakim snagama specijalaca i Martićevaca koji, unatoč raspoloživim tenkovima i transporterima, nikada više nisu nogom kročili na ovaj prostor. Srce hrvatskog vojnika i želja za vraćanjem svojih ognjišta bila je jača od vojne sile i oružja. Na te vitezove Domovinskog rata možemo biti ponosni - kazao je Mazalin.

Svečanosti u Drinovcima prisustvovali su brojni uglednici, među njima Ante Deur predsjednik Savjeta predsjednice RH za branitelje, ujedno i predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojba, ministar obrane Josip Buljević, general-bojnik Mladen Fuzul, zamjenik ministra unutarnjih poslova Davor Blažević, pomoćnik ministra branitelja Miroslav Cindrić, ratni zapovjednici 113. i 142. brigade HV, obitelji osmorice hrvatskih branitelja poginulih u akciji Miljevci, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, gradonačelnici i načelnici gradova i općina Šibensko-kninske županije na čelu sa županom Goranom Paukom.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 02:27