StoryEditorOCM
Dalmacijaotvoreno pismo

Turistima nije jasno: Zašto se brodovi sidre uz Zlatni rat? Trebalo bi ga bolje čuvati!

Piše PSD.
8. listopada 2015. - 13:11
Ovo otvoreno pismo kolegica je poslala Darku Lorencinu, ministru turizma Republike Hrvatske, Tihomiru Marinkoviću, gradonačelniku Bola, i - nama.

"Ime mi je Nada Čok, po zanimanju sam novinarka i više od trideset godina posjećujem Dalmaciju i njezine prekrasne otoke.

U svibnju ove godine prvi smo put posjetili Bol na Braču. Bili smo oduševljeni ljepotom mjesta i uređenjem grada, kao i profesionalnošću i ljubaznošću svih ljudi s kojima smo došli u dodir, od vodiča u Zmajevoj špilji do ugostitelja, vlasnika apartmana, građana Bola. Bili smo tako očarani da smo se vratili i krajem kolovoza.

Premda se ni ovaj put nismo razočarali, uvjereni smo da Zlatni rat, simbol i pokretač vaše ekonomije, treba bolje čuvati, kao što treba voditi brigu i o onima koji na njega dolaze na kupanje ili zbog sportskih aktivnosti poput kitesurfa i windsurfa.

Istina je da je dobar dio obale ograđen bovama, no nema ih na krajnjem dijelu rta, što omogućava da plovila prolaze na samo deset metara od obale, te da se usidre u prevelikoj blizini. Dovoljno je zaroniti oko rta da bi se vidjele brazde koje sidra ostavljaju na morskom dnu.

Možda će erozija brinuti tek buduće generacije, no promet barki uz obalu, kao što to pokazuju naše fotografije, zabrinjava već danas: turisti koji su odabrali Bol za svoje odredište pokreću ekonomiju vašega gradića i imaju pravo uživati bez opasnosti i u krajnjem dijelu Zlatnog rata. Za posjetitelje koji dolaze dnevnim izletničkim brodovima to ne bi trebao biti velik gubitak; najslavnija hrvatska plaža sasvim se dobro vidi i iz malo veće udaljenosti, a prići joj mogu pješice iz luke u kojoj mogu pristati njihovi brodovi.

Nadam se da će ova moja sugestija pomoći da vašim gostima ljetovanje na Bolu bude još ugodnije i ljepše.

Uz srdačne pozdrave.", stoji u pismu Nade Čok.

SD




Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:33