StoryEditorOCM
DalmacijaSKANDAL

Turistički vlakić u Bolu ‘zaobilazi’ tržišnu utakmicu i ograničava ustavne slobode

Piše PSD.
24. lipnja 2014. - 22:02

Skandal u Bolu! Raspisali su natječaj za čak dva turistička vlakića, a zamislite, molim vas, pravo na natječaj imaju samo Boljani. To je nelegalno i diskriminirajuće! – jedna je od reakcija na posljednju bolsku priču u kojoj je glavna tema natječaj za turistički vlak. Pitanja idu i dalje.

– Zar je netko manje vrijedan zato što nije s Bola? Hoće li općinski poglavari uskoro birati tko može dolaziti u Bol, a tko ne smije? – pita čitatelj Ante, koji u Bolu ne živi, tamo nema kuću ni vikendicu, no sve prijatelje rado odvede do poznatog Zlatnog rata u kojemu je turistički vlakić dio ljetnog šušura.

Mišljenje povjerenstva

Krenimo redom, natječaj je raspisala Općina Bol, pa je red da od vlasti i krenemo i razjasnimo što se to događa u malom mistu. Riječ ima Doro Adulmar, predsjednik Općinskog vijeća.
– Sad ću vam odmah reći o čemu je riječ. Ja sam u Povjerenstvu koje daje mišljenje o koncesiji za vlakiće i na početku treba razjasniti da se na natječaj mogu javiti oni koji imaju prebivalište ili imaju prijavljenu tvrtku ili obrt u Bolu. Znači, nije istina da Boljani imaju prednost, a ostali ne – kaže Adulmar.

Odmah dodaje da su u Povjerenstvu zauzeli takav stav jer ne žele da prihod od vlakića odlazi izvan Bola, jer Boljani i oni koji imaju prijavljen obrt u tome mjestu pridonose prirezima i porezima.
Ako je tako kako kaže predsjednik Povjerenstva i Općinskog vijeća, takva odluka ograničava ustavne slobode i slobodu tržišta. Adulmar odgovara na takve prigovore.

Ugovor je jasan

Tihomir Marinković
– Mi smo se konzultirali s pravnim stručnjacima. Može se sada govoriti o tome je li to ograničavanje slobode ili nije, ali u ugovoru o koncesiji sve jasno stoji. Za koji dan ćemo vidjeti tko se sve natjecao, a na otvaranje ponuda mogu doći svi koji su se natjecali, svi članovi Povjerenstva, nemamo namjeru bilo što skrivati. Zadnju riječ ima načelnik, on će odrediti rutu i nema šanse da se rute poklapaju. Bude li nelojalne konkurencije, odmah ćemo reagirati – kaže Adulmar.

Tihomir Marinković
, načelnik Bola, doista ima zadnju riječ, tako stoji i u ugovoru o koncesiji, no natječaj su, kako je i rekao Adulmar, pripremili članovi Povjerenstva.

– Natječaj je sada završen, volio bih da se malo pričekalo jer bih htio da ruta turističkog vlakića bude duža od dosadašnje od dva kilometra. Imamo mnoge planove, širenje luke, izgradnju privezišta, no što je, tu je. Vidjet ćemo sve kad se otvore ponude. Volio bih da idemo naprijed, nema smisla da se zatvaramo jer smo pokazali da smo pravi turistički biser i takvi ćemo ostati – kaže Marinković.

Kako će završiti natječaj, znat će se uskoro, koji dan prije srpnja, mjeseca koji će donijeti pravo ljeto, a s njim i brojne domaće i strane turiste. Zato bi bilo bolje kada bi sljedeći napis o Bolu bio manje skandalozan, a više afirmativan. Tada bi Bol više bio malo misto velikih potencijala, a manje malo misto velikih razmirica. Za to će se ipak morati pobrinuti oni koji u Bolu žive, ondje imaju prebivalište ili o Bolu odlučuju. Zato s Brača čekamo sunčane, a ne bolne, bolske priče.

ojdana koharević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 12:27