StoryEditorOCM
DalmacijaFešta 4. ožujka

Tugare slave 1164. obljetnicu prvog spomena mjesta

Piše T. Giovanelli
23. veljače 2016. - 20:55
Tugare, 040115. Reportaza iz mjesta Tugare u srednjim Poljicima iz ciklusa Drazena Duila, Tamo gdje sam stao. Na fotografiji: Cazin dolac, stari dio Tugara sa pogledom na polje. Foto: Bozidar Vukicevic/CROPIX

Odlučni da dostojno proslave 1164. obljetnicu prvog spomena imena Tugare u Trpimirovoj darovnici, Tugarani su 4. ožujka prozvali Danom Tugara, pa za taj skori datum planiraju veliku feštu, koja će se održati pod svečanim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.

U pripremi je dvodnevni program, koji će početi svetom misom u tamošnjoj crkvi, predvođenoj nadbiskupom msgr. Marinom Barišićem, a nastavit će se predavanjem prof. dr. sc. don Slavka Kovačića i mr. sc. Vedrane Delonge o povijesti ovog mjesta.

Proslava će se nastaviti i idućeg dana, za kada je planiran raznolik program, kojim će lokalni izvođači zabavljati okupljene, za koje je najavljen i crni rižot, uz stare narodne igre i živu glazbu do kasnih sati.

Kako doznajemo od Miljenka Vrkića, jednog od organizatora svečanosti, obljetnica prvog spominjanja Tugara krajem prošle godine uzeta je kao povod za obilježavanje Dana Tugara, koji će se, navodi, ubuduće redovito obilježavati.

– Do sada smo proslavili samo dvije jubilarne obljetnice, no ubuduće namjeravamo redovito organizirati svečanost kakve Tugare i zaslužuju. U zabavnom će se dijelu programa predstaviti naši školarci, mnogi zborovi i drugi umjetnici koji će nastupiti ispred komina, gdje se u našim krajevima od davnina razgovaralo i pjevalo. Zamislili smo da svako biće osjeti ljepotu življenja ovdje, na grudima domovine – kazao je Vrkić, pozvavši sve Tugarane i one koji vole Tugare da im se pridruže.

Sveta misa u petak 4. ožujka počet će u 16, a predavanje će uslijediti u crkvi, dok će se subotnji dio programa održati u prostorijama bivše Seljačke zadruge, s početkom u 17 sati.

U glazbenom dijelu programa nastupit će: Kulturno-umjetnička udruga "Tugare", mješoviti zbor Župe Tugare, zbor mladih "Tugare", dječji zbor KUU "Tugare", "Pučki pivači Tugare" i ženska klapa "Tugarka", te klape "Pasika" i "Konistra" iz Kostanja.

Uslijedit će čitanje autorskih pjesama Josipa Ulića, pjesnika iz Tugara, te dodjele nagrada učenicima OŠ "Tugare" za radove na temu svoga mjesta, i pehara pobjednicima raznih sportova u organizaciji Sportske udruge "Trišnja", a u prostorijama Doma na Dočinama tom će se prigodom upriličiti i izložba slika Zorice Bulić i Ante Durakovića.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 18:22