StoryEditorOCM
Dalmacijapočetak kraja

Troškovi stečajnog postupka veći od vrijednosti "Salonita"

Piše PSD.
30. siječnja 2014. - 17:45
Stečajni upravitelj vranjičkog "Salonita" Ante Ramadan stečajnom je sucu Ivanu Basiću ranije dostavio izvješće po kojemu su troškovi stečajnog postupka značajno veći od imovine tvrtke.

Kako nema novčanih sredstava za namirenje onih tražbina koje se smatraju troškovima stečajnog postupka (koje se moraju namiriti prije ostalih obveza stečajne mase), Trgovački sud u Splitu mora obustaviti stečajni postupak.

Ali prvo o tome mora pribaviti mišljenje stečajnih vjerovnika i vjerovnika stečajne mase, a zbog čega je u četvrtak održano ročište.

Ako se stečajni postupak obustavi, "Salonit" će se brisati iz sudskog registra. Sudac Basić objašnjava da bi sve parnice Stečajni upravitelj nastavio voditi "u ime i za račun stečajne mase", a ako "Salonit" uspije u parnicama, da onda Stečajni upravitelj može predložiti nastavak stečajnog postupka.

Među parnicama koje se vode ona je radi pobijanja pravnih radnji prijenosa imovine iz "Salonita" u "Salonit Novi", te prijenosa poslovnih udjela na tvrtke "Kamicon", "Trgovina gradnja" i "Bascon".

Prvo je Trgovački sud donio presudu kojom odbija pobijanje pravnih radnji, no onda je prošle godine Visoki trgovački sud RH ukinuo tu presudu i naložio da se predmet dade u rad drugom sucu, što je i učinjeno. Tako je taj značajan predmet ponovo na početku.

Vjerovnici koji bi se protivili obustavi stečajnog postupka, među kojima je i država, trebali bi uplatiti predujam za pokrivanje troškova stečajnog postupka.

Stečajni upravitelj na ročištu je rekao da za namirenje dospjelih, a nenaplaćenih troškova stečajnog postupka, nedostaje oko 20 milijuna kuna, i to za komunalni doprinos Gradu Solinu, obveze prema oboljelima od azbestoze, otpremnine, razlike u plaći, troškove sanacije od preko devet milijuna kuna koje je "Robson Holdings" platio "Adriatic Blizni", predujmu od četiri milijuna kuna koji je RH dala kao predujam za troškove stečajnog postupka.

Da bi se točno odredilo koje su obveze stečajne mase, sudac je u veljači zakazao novo ročište.

T. GATTIN ZEBIĆ
Foto: Arhiv CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:42