StoryEditorOCM
Dalmacijanemaju skladišta

Tek polovica škola SD županije sudjeluje u projektu podjele voća učenicima

Piše PSD.
28. listopada 2015. - 17:32
Od 109 škola u vlasništvu Splitsko dalmatinske županije samo 9 školskih zgrada ima sve uvjete za boravak djece s invaliditetom. Takav porazan podatak čuo se na sjednici Županijske skupštine, a ovo pitanje otvorio je Nikša Jajac, nezavisni vijećnik s liste Ivana Grubišića.

– Od Splitsko dalmatinske županije smo tražili i dobili podatke o stanju u školama s obzirom na uvjete za osobe s invaliditetom. Postavili smo četiri pitanja; ima li škola pristup, lift, dovoljnu širinu za prolazak kolica i prilagođen sanitarni čvor i dobili podatke kako samo devet Od 109 škola ima sve uvjete, a najveći broj škola nema većinu zadanih uvjeta. To u stvari znači da nema osnovne uvjete jer ako dijete ne može doći na kat iznad ništa mu ne znači što na tom katu ima kakve - takve uvjete – kaže Jajac.

Premda je riječ o velikom problemu u svemu je dobro što je naišao na razumijevanje županijskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti kojem pripada i resor socijalne skrbi. Što će Županija učiniti po tom pitanju obrazložio je pročelnik resornog Odjela Tomislav Đonlić.
– Stanje nije dobro, no problem u većini škola je što se radi o starim školskim zgradama građenim u vrijeme kad nije bilo senzilibiteta za probleme invalidnih osoba, no nakon snimanja stanja sad ćemo ozbiljno razmotriti što učiniti kako bi se svima, bez iznimke osigurali uvjeti za rad u školama – kaže Đonlić.

O školstvu je bilo riječi i kroz pitanje SDP ove vijećnice Sandre Mitrović-Nikšić, a vijećnica je aktualizirala problem s projektom 'Shema školskog voća' koji propagira voće u prehrani školske djece.
– Projektom koji financiran iz Europe je previđen voćni obrok u svim školama no u našoj Splitsko dalmatinskoj županiji se od 63 škole odazvala samo polovica škola. Razlog malog odaziva je u tome što škole nemaju mjesta za skladištenje voća – kazala je vijećnicima Sandra Mitrović Nikšić tražeći od županijskih čelnika odgovor što dalje napraviti.

– Želimo da se u ovaj projekt uključi što više škola, no moram naglasiti kako mi iz Županije nismo bili inicijatori već su se škole same javljale na natječaj. U razgovorima s ravnateljima doznao sam kako im se isprječio problem gdje to voće uskladištiti jer se znalo dogoditi da u školu odjednom dođu veće količine voća – kazao je pročelnik Đonlić obećavajući skoro rješenje u interesu svih.

O budućnosti Veteranskog centra u Sinju zanimao se vijećnik HDZ-a Mile Dadić.
– Čuo sam da su ljudi iz MORH-a došli, rekli svoje, no nitko ne zna ni što će se graditi ni kada će započeti, možemo li doznati malo više o tome?

Kako je poslije pojasnio Mario Tomasović, županijski vijećnik koji je u Sinju bio kao predsjednik Odbora za ratne veterane i ratni pomoćnik generala Ante Gotovine, u Sinju se planira izgradnja jednog od četiri Veteranska centra u Hrvatskoj.

– U planu su Šibenik, Daruvar i Petrinja, a oko 20 milijuna eura za sva četiri centra izdvojilo bi se iz strukturnih EU fondova. Vjerujem kako predstavljanje Veteranskog centra nije bilo u predizborne svrhe jer politika nas nije određivala kad smo išli na bojište pa ne bi trebala ni sada. Nadam se da će Sinj u bivšoj vojarni 'Ivaniš Nelipić' doista dobiti moderni Zdravstveno rekreacijski centar s multifunkcionalnim sadržajima – kaže Tomasović.

Vijećnici Splitsko dalmatinske županije dodijelili su koncesiju Nautičkom centru Trogir sa sjedištem u Zagrebu na pomorskom dobru u luci Seget Donji, predio Barbušinac. Za razliku od prošle sjednice kada je upravo na ovoj točki zapeo dnevni red, a skupština je prekinuta zbog izostanka Petroslava Sapunara, predsjednika Županijske skupštine, sada je ova točka dobila zeleno svjetlo županijskih vijećnika


OJDANA KOHAREVIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 20:09