StoryEditorOCM
Dalmacijaodgovor roditeljima

Sudski vještak: Škola u Okrugu Gornjem ne zadovoljava uvjete sigurnog javnog korištenja. Djecu ne možemo pustiti u takav objekt

13. ožujka 2019. - 14:07
skola_okrug10-130319

Prema izvješću Zvonimira Ajduka, stalnog sudskog vještaka za graditeljstvo Županijskog suda u Splitu, zbog čijeg je izvješća prije mjesec dana zatvorena Područna osnovna škola "Petar Berislavić" u Okrugu Gornjem, ustanovljeno je da škola "ne zadovoljava uvjete sigurnog javnog korištenja", pri čemu još uvijek stoji, bez obzira na nalaze dostavljene od strane tvrtke koja je obavila pregled radova na sanaciji škole.

Roditeljima s Čiova prekipjelo, porukama ravnateljici oblijepili zatvorenu školu: Sanacija je završena, zašto naša djeca još uvijek moraju ići na nastavu u Trogir?!

- ZAST je firma koja je pregledavala instalacije i utvrdila što je utvrdila, ali njezina domena nije vodonepropusnost krova. Problem je što je uzrok svemu izravan kontakt vode s električnim instalacijama. To čini glavni problem.

Tako je Splitsko-dalmatinska županija zatražila od izvođača, odnosno voditelja radova, da dostavi odgovarajuću atestnu dokumentaciju kojom se dokazuje da je spriječen prodor vlage, jer ako vlaga ponovo uđe nismo ništa napravili i ponovit će se problem - kazao je Ajduk te dodao da u samom izvješću ZAST-a piše da radovi nisu u cijelosti dovršeni.

- Iz firme koja je sanirala propuste na krovu sami sugeriraju da se treba kvalitetno sanirati čitav krov, a ne kockasto. Iz samog teksta njihovih očitovanja jasno je da štetu nisu sanirali cjelovito. Nama treba samo još atest da su radovi obavljeni dobro i ništa više, ali i ništa manje, jer bez toga nitko ne može donijeti odluku da se djeca vrate u školu - dodao je stalni sudski vještak za graditeljstvo.

Nakon posljednjih kiša hitno zatvorena škola u Okrugu Gornjem: na svega tri i pol godine staroj zgradi uočeni ogromni sigurnosni nedostaci; Djeca su bila u velikoj opasnosti!

Na pitanje je li za otvaranje škole onda potrebna kompletna sanacija krova, što bi dodatno produžilo radove na školi, Zvonimir Ajduk je odgovorio:

- Svi ćemo se složiti da djecu ne možemo pustiti u školu koja nije sigurna. Dakle, napravimo minimalno moguću sanaciju krova da djeca sigurno obitavaju u toj školi, pa se preko ljeta može napraviti cjelovita sanacija uzroka problema, a to je krov - poručio je stalni sudski vještak za graditeljstvo Županijskog suda u Splitu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 17:57