StoryEditorOCM
DalmacijabRAVO, CURE S JADRA

‘Stručnu pomoć pružamo djeci i roditeljima’

Piše PSD.
15. rujna 2013. - 23:47
Solinska Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju “Moje dijete” obilježava 10. obljetnicu rada, a koliko su volje i napora uložili da bi podigli kvalitetu života takvih obitelji i djece govori zorno i činjenica što ih prepoznaju ne samo Solinjani, već i roditelji iz šire okolice koji čine gotovo dvije trećine njihovih članova. Od ukupno 171 člana, njih 70 je iz Solina, a ostali dolaze s područja Splita, Kaštela, Trogira, Sinja, Podstrane, Klisa, Dugog Rata, Omiša, Primorskog Doca, Muća, pa čak i Imotskog - nabraja predsjednica udruge Maja Giljanović.

- Budući da država nema dovoljno kadra za rad s djecom s teškoćama u razvoju, niti dovoljno institucija koje bi radile s djecom na jednome mjestu, rad ovakvih udruga iznimno je značajan. Naš glavni cilj pružanje je sveobuhvatne stručne podrške djeci, ali i njihovim roditeljima - veli nam Maja Giljanović, navodeći kako je njihova udruga kroz razne projekte trenutačno angažirala stalne i vanjske stručne suradnike koji rade s djecom s teškoćama u razvoju, a to su fizioterapeut i odgojitelj, tri logopeda i isto toliko defektologa, kao i jedna diplomirana ekonomistica koja im uvelike pomaže u radu, pronalazi natječaje i piše projekte bez kojih ne bi mogli opstati.

Za četiri projekta u 2013. dobili više od 200.000 kuna

- Naša je udruga od 2003. godine, dakle otkada postojimo, osigurala preko 10.000 sati individualnog i grupnog rada s djecom, kroz usluge logopeda, defektologa, fizioterapeuta i psihologa, a sve su te usluge besplatne za sve članove. Od osnutka smo se prijavili na više od 60 projekata, od kojih smo dobili novac za njih 30 - nadovezuje se dugogodišnja tajnica udruge Ljubica Milković, koju su njezini kolege i suradnici na proslavi 10. godišnjice iznenadili i prigodnom zahvalnicom za dobrobit rada udruge.

- Samo ove godine kroz četiri projekta, u kojima smo se natjecali, dobili smo više od 200.000  kuna za naš rad. Jedan projekt financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva za osnovnu djelatnost - institucionalnu potporu udrugama kroz zapošljavanje diplomirane ekonomistice. Riječ je o Zrinki Sirić Podrug, te moram kazati kako nam je njezina stručna pomoć od velikog značenja pri pisanju i prijavljivanju projekata putem kojih najvećim dijelom provodimo našu djelatnost - govori tajnica Milković, pokazujući brdo papirologije na njihovim stolovima.

Drugi projekt je, saznajemo, zapošljavanje fizioterapeuta kroz javne radove preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a potom preko iste institucije i javnih radova i zapošljavanje jedne odgojiteljice kroz projekt “Možemo i mi!” u kojemu će im, napominje, pomoći i Splitsko-dalmatinska županija. I pod brojem četiri, riječ je o projektu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta - “Ti si uz mene!”, preko kojeg smo osigurali pomoćnike u nastavi za petero djece u nižim i višim razredima osnovne škole. Primjerice, prošle godine prvi put imali smo asistente u nastavi (njih troje) - zadovoljno će tajnica udruge.

Više od 80 donatora

UDRUGA_SOLIN2-100913.1
Kristina Mužinić u radu s jednom od štićenica udruge
- Velika potpora nam je i Grad Solin koji nas mjesečno dotira iz svog proračuna, a osigurao nam je i prostorije za rad. No, evo, i mi smo poprilično od tada narasli, pa je prisutna i težnja za većim prostorom - govore naše sugovornice zahvaljujući, naravno, stručnim suradnicama i svim volonterima u radu, bez kojih, ističu, nijedna udruga ne može, kao i brojnim donatorima kojih je u ovih deset godina bilo više od 80.

- Preko raznih projekata osigurali smo i ogromnu količinu didaktičkog materijala, više od 300 komada, kojim smo opremili udrugu. Naravno, treba spomenuti i brojne kreativne radionice koje inače vode Sanja Matas i defektologinja Lara Amižić, a kojima se rado odazivaju djeca, mladi i roditelji, te se zajedno druže - veli Ljubica Milković, pokazujući nam uokolo prostorije, a u jednoj od njih smo tom prilikom susreli i njihovu odgojiteljicu Kristinu Mužinić koja je radila s jednom malenom članicom udruge.

- Nastojimo postići da se djeca s teškoćama ne izdvajaju i ne izoliraju iz prirodne sredine u kojoj žive. Svjesni smo da su potrebe i želje naših korisnika veće od onoga što mi možemo pružiti, ali usprkos tomu nastojimo zadržati visok stupanj kvalitete rada kroz suradnju s različitim udrugama i ustanovama, te provođenjem projekata koji će dodatno pridonijeti radu naše udruge i dobrobiti naših članova - zaključuju sugovornice iz udruge “Moje dijete”.

mia sesartić
Snimio mario todorić / cropix

‘Uzor nam je Majka Terezija’

- Uzor nam je uvijek bio lik Majke Terezije koja je cijeli svoj život posvetila bolesnim i siromašnima ljudima, pa smo je uzeli i kao našu zaštitnicu. U proteklih 10 godina rada bilo je puno druženja, smijeha, igre, ali i puno ozbiljnog i odgovornog rada. U igri i radu, po uzoru na našu zaštitnicu, uvijek nas je vodila iskrena potreba za pomaganjem svima kojima je to bilo potrebno - vele iz udruge “Moje dijete”.

Podrška i roditeljima

- Provodimo također i kontinuirani savjetodavo-edukacijski rad s roditeljima od strane svih stručnih suradnika, kao i individualna savjetovanja, budući da su roditelji djece s posebnim potrebama trajno pod pritiskom zbog obveza, imaju u prosjeku manje vremena za sebe od prosječnog roditelja te im je potrebna i emocionalna podrška - smatra predsjednica Giljanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 17:58