StoryEditorOCM
Dalmacijaudarac turizmu

'Strane agencije pljačkaju državu, a poreznici šute!'

Piše PSD.
9. prosinca 2012. - 14:59
Ako Ministarstvo financija i Porezna uprava uskoro nešto ne poduzmu u suzbijanju sive ekonomije u turizmu, bit ćemo prvi koji će podnijeti tužbu osobno protiv ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović-Smiljanec.

Država se zadužuje, smišlja načine na koje će namaknuti novac, a s druge strane uopće ne reagira na utaju poreza - ogorčeni su prvi ljudi Udruge makarskih putničkih agencija (UMPA) Ivica Šodan i Slavko Premeru. Nadaju se da će velike probleme ipak uspjeti izložiti saborskom Odboru za turizam i da će se stvari pokrenuti s mrtve točke.

Rad na crno

Naime, godinama UMPA upozorava nadležne organe kako velik broj stranih turističkih agencija koje duž Jadrana obavljaju gospodarsku djelatnost zapravo rade na crno. Nisu registrirane kao samostalni privredni subjekti, niti imaju ugovor o poslovnoj suradnji s nekom od naših agencija. Ne samo da iznose zaradu iz naše države, nego joj ne plaćaju ni PDV, a ni porez na ostvarenu dobit.

- U predstavci smo upozorili na velik broj stranih agencija koje dovode goste i obavljaju neovlašteno privrednu djelatnost u Hrvatskoj ne plaćajući nikakve zakonske obveze. Isplaćuju stanodavce u gotovini, organiziraju u privatnim kućama prehranu, organiziraju izlete i zapošljavaju sezonske radnike bez radnih dozvola - kazuju Šodan i Premeru.

- Nakon naših prijava, Državni inspektorat je u inspekcijskom nadzoru potvrdio naše navode, međutim, nikakve mjere nisu poduzete. Održali smo u Zagrebu sastanke s Ministarstvom turizma, Državnim inspektoratom i Ministarstvom unutarnjih poslova. Dobili smo obećanja i na tome je ostalo. Na ovaj način ugrožena je egzistencija domaćih putničkih agencija, u kojima je zaposleno više od sto djelatnika, a koje, suprotno navedenima, poštuju sve zakonske propise. Šodan i Premeru navode u dopisu nadležnima: “Kako nam možete objasniti da njemački internetski operater Adrialin svakodnevno preko naše televizije reklamira i nudi više od 20.000 tisuća apartmana na cijelom Jadranu, a svu zaradu zadržava u Njemačkoj te na ostvarenu proviziju ne plaća nikakve obveze u Hrvatskoj?

U reklami je istaknuto da se iznajmljivačima isplaćuju neto usluge u gotovini, i to u devizama. Domaće agencije moraju iznajmljivače isplaćivati preko banke, u kunama, i to na žiroračun, u protivnom krše zakonske propise i bit će sankcionirane. Navedeni operater je godinama, sve do prošle sezone, radio preko domaćih partnera i tako je uglavnom i došao do reklamiranih apartmana.

Tada je na ovaj potpuno legalni način preko domaćih agencija evidentirana provizija ostvarena u Hrvatskoj, i na nju je plaćan PDV te porez na ostvarenu dobit. Međutim, kako naše državne institucije ne djeluju, kako slični operateri kao Novasol, Interhome, Casamundo, Uniline, Adria24, Booking.com i Airbnb.com praktično rade na crno, Adrialin se opametio, otkazao suradnju svim partnerima na Jadranu, radi na crno i ne plaća nikakve zakonske obaveze.”

Jednostavno pitanje

- Izbjegavanjem plaćanja bilo kakvih obveza, domaće agencije se na tržištu dovode u neravnopravan i nekonkurentan položaj - ističu Šodan i Premeru. - Ministarstvu financija i Poreznoj upravi želimo postaviti vrlo jednostavno pitanje: Na osnovi kojeg su zakona ili odluka ove tvrtke oslobođene plaćanja zakonskih obveza? Kako se radi o ogromnim sredstvima i šteti koju trpi državni proračun i proračuni lokalnih samouprava, te kako se ugrožava egzistencija velikog broja domaćih turističkih agencija, očekivali smo odgovore. Ali odgovora na naš javni poziv za sastanak u Ministarstvu financija i Porezne uprave nema, pa nam preostaje tužba protiv odgovornih - najavljuju.

ana dragičević

Bez odgovora iz Porezne

O svim iznesenim pritužbama upoznali smo Poreznu upravu, ali nam do kraja njihova radnog vremena nije stigao odgovor.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 19:21