StoryEditorOCM
DalmacijaNA 6,5 HEKTARA PROPALI NASADI

Štrajk u Kaštelanskim staklenicima ‘pojeo’ 6 milijuna kuna, Sindikatu prijeti tužba

Piše PSD.
4. srpnja 2012. - 21:25
Zbog štrajka zaposlenika “Kaštelanskih staklenika”, koji traje već punih mjesec dana, na nasadima rajčica, paprika i krastavaca nastala je šteta koja se procjenjuje na više od šest milijuna kuna! Uprava tvrtke zbog toga će, kako neslužbeno doznajemo, najvjerojatnije tužiti organizatora štrajka, Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi (PPDIV), i tražiti nadoknadu štete.

Prema našim saznanjima, za ovu godinu bilo je planirano zasaditi povrće na površini od deset hektara, ali je zbog nedostatka novca zasađeno samo 6,5 hektara, a teško da će se ubrati i jedan jedini plod. Kod utvrđivanja konačnog iznosa štete trebat će se imati na umu i podatak da su u međuvremenu cijene povrća na tržištu rasle i da bi se, prema nekim pokazateljima, i sa 6,5 hektara uprihodio iznos veći od planiranog.

Zakasnjelo sađenje

Štrajkaški odbor i Uprava su prije početka štrajka potpisali pravilnik o nužnim poslovima tijekom obustave rada, no dovoljno je da izostane jedna u nizu obveznih radnji pa da kompletan urod propadne. Među važnim izostalim radnjama jesu otkidanje zaperaka i “omotavanje” biljaka oko okomitih metalnih nosača kako ne bi padale po tlu.

Sindikalist Ivica Blažević drži da je Sindikat zaštićen pravilnikom o nužnim poslovima za vrijeme štrajka, što znači da će kod određivanja odgovornosti trebati utvrditi i jesu li radnici izostavili koju radnju predviđenu tim pravilnikom. Povjerenica PPDIV-a u “Staklenicima” Ljiljana Milanović kaže da se poslovi rade po pravilniku, ali i potvrđuje da to nije dovoljno za opstanak bilja. “Svaki štrajk donosi štetu, kad su biljke u pitanju, ona je i veća”, naglašava povjerenica Milanović uz napomenu da valja znati i kako je sađenje obavljeno izvan rokova, sa zakašnjenjem.

Uskoro se očekuju i službeni rezultati procjene nastale štete, koju je zatražila uprava poduzeća u većinskom državnom vlasništvu, a koju obavljaju stručne osobe, koje su se ovih dana mogle vidjeti u obilasku staklenika. U dogledno vrijeme uslijedit će uklanjanje propalih nasada kako bi se spriječilo eventualno izbijanje bolesti u staklenicima. Da se od ovogodišnjeg uroda diglo ruke, potvrđuje i podatak da je predsjednik Uprave Jadran Penga predložio sindikatu odlazak zaposlenika na kolektivni godišnji odmor do sredine kolovoza. O tom prijedlogu sindikat se navodno još nije očitovao.
Sablasni prizor u jednom od staklenika
Ni u ponedjeljak održani sastanak Zvjezdane Blažić, savjetnice ministra poljoprivrede, i Mirka Volarevića, zamjenika ravnatelja Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO), s Upravom i sindikalnim povjerenstvom “Kaštelanskih staklenika” nisu utjecali na raspoloženje radnika i odustajanje od štrajka. Radnici, podsjetimo, za ovu godinu nisu dobili ni jednu plaću.

Prodaja zemljišta

Na sastanku se govorilo o nužnosti da se dug Poreznoj upravi od 46 milijuna kuna podmiri prebijanjem do 13. srpnja ove godine jer nakon toga datuma država ide u prisilnu naplatu. Taj bi se dug riješio tako da bi “Staklenici” državi ustupili 80.000 kvadrata zemljišta većim dijelom lociranog iznad Zračne luke Split.

Drugi dio plana je prodaja 49.000 četvornih metara zemljišta u Resniku Zračnoj luci Split. Iz sredstava dobivenih prodajom vratili bi se kratkoročni krediti, isplatilo zaostale plaće i uložilo u proizvodnju.

JADRANKA MATIĆ
FOTO: ANTE ČIZMIĆ, NIKOLA VILIĆ / CROPIX

Zoran Kačić: Odgovoran je onaj koji nije obavio svoj dio posla

Teritorijalni povjerenik SSSH-a za Splitsko-dalmatinsku županiju Zoran Kačić, stručnjak za radno pravo, pojasnio nam je situaciju kada šteta nastane Zbog štrajka.

- Moram prvo naglasiti kako sindikat “Kaštelanskih staklenika” nije pri našem sindikatu tako da ja ne mogu govoriti o konkretnoj situaciji. Inače je princip da sindikat kao organizator štrajka bira štrajkaški odbor koji se dogovara s upravom o minimalno nužnim poslovima za nastavak proizvodnje i izbjegavanje štete. Ako je sve provedeno sukladno zakonu i dogovoreno, za štetu je odgovoran onaj tko nije proveo u djelo nužni dio posla.

Teoretski bi se mogla odgovornost za štetu prebaciti na sindikat, međutim treba provjeriti sve okolnosti. Prisjećam se primjera u tekstilnoj industriji gdje je također nastala šteta, ali taj je štrajk bio nezakonit. U ovom slučaju je riječ o zakonitom štrajku. Nerijetko se događa da nastane sitnija šteta tijekom štrajka, ali tada ne bude nikakvih tužbi - kazao nam je stručnjak za radno pravo. K.M.B.

Direktor Penga: Rješenje uskoro

Predsjednik Uprave “Kaštelanskih staklenika” Jadran Penga nije želio detaljnije govoriti o razgovoru vođenom u ponedjeljak, samo je kazao da u relativno brzom roku očekuje rješenje problema i da je u vezi s tim optimist.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 08:01