StoryEditorOCM
DalmacijaKaštelanima pravo žalbe

Splitski Upravni sud odlučio: Cemex može crpiti vodu iz bunara

Piše PSD.
30. lipnja 2015. - 21:09
Upravni sud u Splitu odbio je tužbeni zahtjev Grada Kaštela protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode kojim je traženo poništavanje rješenja izdanog tvrtki Cemex Hrvatska za namjeravani zahvat - postrojenje za prihvat i distribuciju vode iz bunara za potrebe tehnološkog procesa i navodnjavanja zelenih površina u pogonu "Sveti Juraj" u Kaštel Sućurcu.

Grad Kaštela smatra, naime, da za ovaj zahvat treba provesti postupak procjene utjecaja na okoliš te da elaborat zaštite okoliša na kojemu je temeljeno rješenje ministarstva nije dovoljan.Uredba na koju se Grad Kaštela pri tome poziva nije više na snazi, stoji, među ostalim, u obrazloženju nepravomoćne presude koju je donijela sutkinja Sanda Crljen Ivančić.

U obrazloženju nadalje stoji kako sud smatra da je osporena odluka donesena u zakonito provedenom postupku, na temelju pravilno i potpuno utvrđenog činjeničnog stanja i uz pravilnu primjenu materijalnog prava, pa je tužbeni zahtjev Grada Kaštela odbijen kao neosnovan.

O čemu se zapravo radi. Tvrtka Cemex svojedobno je provela istražne radnje bušenja i simulacije potrošnje vode izvora na dubinama između 6,5 i 23 metra, kojima se došlo do nekoliko izvora podzemnih voda za koje je ispitivanjima utvrđeno kako mogu zadovoljiti Cemexove ukupne potrebe za vodom. Riječ je o potrebama tehnološkog procesa proizvodnje cementa i navodnjavanja zelenih površina u tvornicama "Sveti Juraj" i "Sveti Kajo". Na taj način, obrazlagali su u Cemexu, smanjuju količine vode koje crpe iz vodoopskrbnog sustava i istodobno osiguravaju veće količine pitke vode stanovništvu, ali i ostvaruju energetske i financijske uštede u svom poslovanju. Sukladno tome u ožujku 2013. godine pokrenuta je zakonska procedura za ishođenje potrebne dokumentacije.

Budući da eventualna žalba Grada Kaštela ne odgađa izvršenje pobijane presude, Cemex može nastaviti započetu zakonsku proceduru, a u ovome trenutku to je ishođenje lokacijske dozvole. Procedura pak završava dobivanjem koncesije za korištenje podzemnih voda.

Grad Kaštela ima mogućnost žaliti se u roku od petnaest dana.

JADRANKA MATIĆ

Bonacin: Sutra odluka o žalbi

Grad Kaštela donijet će odluku o eventualnoj žalbi na presudu nakon sastanka Povjerenstva za praćenje stanja u okolišu, savjetodavnog tijela Gradskog vijeća - kazao nam je zamjenik kaštelanskoga gradonačelnika Zoran Bonacin. Povjerenstvo će se sastati u srijedu 1. srpnja ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:51