StoryEditorOCM
Dalmacijapolupani lončići

Splitski srednjoškolci raspravljali o obrazovanju i ljubomori: 'Ustaše, partizani, pa 'ko je tu šta?!'

7. travnja 2017. - 01:24

Ako je suditi po ishodu parlaonice koja se u organizaciji Lige za prevenciju ovisnosti i splitske Škole za dizajn, grafiku i održivi razvoj održala u četvrtak navečer u toj obrazovnoj ustanovi, onda možemo zaključiti da su prevladali argumenti da nam sadašnji obrazovni sustav ne nudi ključna znanja i vještine za budućnost te da je ljubomora ipak znak ljubavi.

Naime, oko spomenute dvije teme vodila se rasprava u kojoj su sudjelovali učenici ove škole i volonteri Lige podijeljeni u dvije grupe - afirmacijsku i negacijsku.

Zanimljivo je bilo čuti oprečna mišljenja o prvoj temi - obrazovnom sustavu u našoj zemlji. Argumenti prve, afirmacijske grupe bili su da će nam svi predmeti koji se uče u školama kad-tad zatrebati, dok je protivnička strana smatrala kako nas škola ne uči životu, te da se je gradivo puno nepotrebnih stvari.

- Cijeli sustav se temelji na štrebanju, a ne na primjeni znanja. Učimo napamet formule iz fizike, a ne znamo gdje se primjenjuju. Zašto iz povijesti moramo učiti svako ime, svaku godinu, kada se tko oženio, a - s druge strane - ne znamo napisati životopis za naći posao preko ljeta? Zašto učimo o fosfatnoj kiselini koju nikad nećemo vidjeti? - pitali su se zagovarači negacijske skupine.

Ipak, ovacije je doživjela jedna učenica koja se dotakla vječite teme razdora u našem društvu.

'Di mi je momak?'

- Učimo o nekim ustašama i partizanima, slušamo o tome u Saboru, a meni ništa nije jasno 'ko je tu šta - požalila se.

Druga tema - o ljubomori i što ona predstavlja u vezi, izazvala je verbalnu bitku oko stajališta je li ona znak ljubavi ili nije.

Skupina koja je podržavala tezu da je ljubomora sastavni dio veze smatra da je to znak da se druga osoba brine.

- Bila sam u vezi u kojoj mi lik šalje sliku pijane ženske koja je legla u njegov krevet! Ne, uopće nisam ljubomorna! - prisnažila je jedna učenica.

- Da mi netko prčka po mobitelu, poludio bih! - zauzeo je stav jedan zagovarač stava da je ljubomora nezdrava, te da je zapravo tanka granica između tog osjećaja i brige.

- Fala Bogu da se mora znat di mi je momak od nula do 24 sata! To nije ljubomora, to je briga - nisu se dali ni branitelji stava 'pro ljubomora'.

Poentirala je zagovaračica 'kontra ljubomore' teze, upitavši se na kraju: Što da imate prijatelja koji je biseksualac? Što onda? S kim će se on družiti?

Ivana Zec, organizatorica parlaonice iz Lige za prevenciju ovisnosti na kraju nam je kazala kako je kroz ovaj projekt cilj potaknuti mlade na aktivno građanstvo.

Đana, Ivana i Stipe

Parlaonica je imala i svojevrsni 'stručni žiri' sastavljen od mladih splitskih glumaca - Đane Kuzmanić, Ivana Baranovića i Stipe Radoje, koji su na kraju svake teme donosili svoj sud o tome tko ih je od sudionika bolje uvjerio u svoje navode. Tako su ocijenili da su u prvoj temi oko obrazovanja protivnici sadašnjeg sustava bolje argumentirali svoje stavove, dok su u drugoj temi to pripisali grupi koja je zagovarala tezu da je ljubomora znak ljubavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:19