StoryEditorOCM
DalmacijaMuve, komarci, požari

'Zamislite, jedan je kupija kuću jer je mislija da je doša u raj na zemlji, a ono živi užas!': stanovnici mjesta pored Splita ispalili na živce, dosta im je života bez vode, struje, kanalizacije, ceste...

11. studenog 2017. - 12:58

Kao da se posljednjih mjeseci sve urotilo protiv Žrnovnice – najprije ih je poharao požar u srpnju, koji je bio nezapamćena katastrofa za sebe, onda je prva veća kiša u rujnu isprala ostatke spaljene zemlje i pepela, što je zagadilo izvor rijeke Žrnovnice, tako da mještani već mjesecima ne znaju za vodu iz slavina. No, zato su se sve to vrijeme dvije cisterne "udomaćile" u ovom mjesnom odboru i postale dio svakodnevice ovdašnjih stanovnika.

No, kako nevolja nikad ne dolazi sama, zamutila se prije nekoliko dana i ta voda koja je u spremnike dolazila s Jadra, što je uzrokovalo problem za cijelo vodoopskrbno područje s 400.000 potrošača koje se napaja s izvora ove rijeke. No, ni to nije sve. U petak ujutro (jučer) Žrnovčani su ostali i bez struje. Agregati bruje na sve strane. No, unatoč svemu, život se odvija i u takvim okolnostima.

Teže je bilo u ratu

– Jeste li vi sigurni da se ova voda iz cisterne može pit? – pita nas sumnjičavo Neno Marasović, kojega smo zatekli u punjenju plastične kante vodom iz velikog spremnika zapremnine dva kubika smještenom u centru mjesta, preko puta Vatrogasnog doma.
Kažemo mu da je voda iz izvora Rude, kako smo dobili informaciju iz "Vodovoda i kanalizacije", no isto je odlučio ne koristiti je za piće. Što je sigurno, sigurno je.

– Ovako nam je od prve kiše nakon požara. Ionako svaki dan idem u šetnju, onda usput napunim vodu. U mirovini sam, pa mi nije problem. Prošao sam ja Domovinski rat kao pripadnik 4. gardijske brigade i, u usporedbi s tim, ovo je ništa, vjerujte mi – mirno će naš sugovornik.

Ništa više nije se uzbuđivao ni Stanko Škorjanec, koji je, prije nego što je napunio plastičnu bocu, "od gušta" potegao gutljaj.

– Živjeli! Nema bolje od ovoga! – kaže nam šjor Stanko, koji je prije 20 godina Varaždin zamijenio Žrnovnicom.

Što vi kažete na ovu situaciju i probleme s vodom? – pitamo ga.

– Nemam ja problema. Problemi su u glavi i u društvu. Ovdje kod nas sve kasni, znamo svi kakva je situacija – veli.

No, zato su pripadnice nježnijeg spola bile oštrije u izjavama, premda nam se nisu željele predstaviti.

Katastrofa

– Ma zamislite, jedan tu poviše kupija nedavno kuću jer je mislija da je doša u raj na zemlji. Kad ono, katastrofa – muve, komarci, požari, nemamo vode, svako malo nemamo struje, ovo je živi užas! Pokvarili su mi se doma svi uređaji, mašina za robu, za suđe, cijevi su nam nikakve... Ovo više nema veze s ničim! Bolje nam je bilo prije 30-40 godina nego danas. Mir, tišina, priroda, divota – ogorčena je bila jedna Žrnovčanka koju smo susreli u mračnoj pekari.

Marko Budalić priznaje nam da se već naviknuo na ovakav režim života koji traje već dva mjeseca.

– Voda nam se iz "Vodovoda" stvarno uredno dostavlja, dva puta dnevno, a nekad i tri puta, ovisno o potrebi – kazao nam je Budalić.

Makar nešto.

A što je s toliko čekanom kanalizacijom? Piši propalo. Proteći će još puno mutne vode dok crne jame postanu prošlost u Žrnovnici...

Situacija je kritična
Osim užasne situacije s vodom i strujom, ali i telekomunikacijama koje mještanima Žrnovnice često "crkavaju", već godinama je veliki problem loša cesta od Magistrale do Žrnovnice.

Situacija je kritična svakodnevno jer je riječ o jednoj od najprometnijih cesta na području županije, a njezina rekonstrukcija nikako da započne. Cesta je puna rupa, neosvijetljena, krcata različitih vrsta "ležećih policajaca", nema nogostup...

Teški je horor voziti noću tom dionicom, a pogotovo kad pada kiša.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:52