StoryEditorOCM

SMRT ZBOG AZBESTOZE Jadranka Marović i pet sinova: Gdje je naših pola milijuna kuna?

Piše PSD.
21. studenog 2011. - 21:46
Jadranki Marović iz Splita i njezinih pet sinova, “Salonit” u stečaju dužan je ukupno 485 tisuća kuna na ime presude Trgovačkog suda u Splitu, kao nadoknada nematerijalne štete zbog duševnih boli i smrti njezina supruga Ante koji je obolio i umro od profesionalne bolesti azbestoze još 2. siječnja 2004. godine.

Prihoda nema...

- Moj je Ante radio u “Salonita” od 1973. do 1991. godine gdje se utvrdilo da je bez sumnje bio izložen azbestnoj prašini. Mi smo nekoliko mjeseci nakon smrti pokrenuli tužbu protiv “Salonita” u Vranjicu, međutim, do danas još nismo dobili ni kune, a znate kako je danas teška situacija – veli nam Jadranka, koja ima 33 godine staža, ali namjerava još raditi sve dok ne otplati kredite koji je pritišću.

- Moj je Ante bio i branitelj, prošao je razna ratišta i Dubrovnik i Zadar, sudjelovalo u Oluji – veli Jadranka.

- Situacija u kojoj se nalazimo veoma nam je teška – nadovezuje se 30-godišnji Mario Marović, Jadrankin sin.

- Ja sam prije šest godina stradao u prometnoj nesreći, pa ne mogu ništa s rukon. Ne mogu lako naći ni posao, pa sam bez ikakvih primanja. Drugi sin je samohrani otac, treći ne radi zbog teške bolesti. Četvrti ima 23 godine i također nema posla, a jedan je još srednjoškolac – govori Jadranka, uzdajući se, kaže, da će se nakon što iznese svoju priču u javnosti nešto pokrenuti.

- Da nam je bar isplatilo koju ratu da možemo podmiriti račune, kredite, malo urediti stan. Odvjetnici nam kažu kako se prvo isplaćuje oboljelima koji su još živi, a onda obitelji umrlih. Pa dokle ćemo mi čekati u ovako teškoj situaciji – pita se Jadranka Marović.

Kako doznajemo od Anđelka Grubića, predsjednika Udruge “Biglovi azbesta”, a koji se ujedno nalazi i u Povjerenstvu za rješavanje odštetnih zahtjeva radnika oboljelih od profesionalnih bolesti zbog izloženosti azbestu pri Vladi RH, slučajeva poput ovog obitelji Marović, koliko je njemu poznato, ima dosta.

- Problem je uvijek isti. “Salonit” u stečaju nema novca, osim ako do njega ne dođe prodajom imovine, a onda će se prvo naplaćivati država koja je uložila u postupak sanacije tvorničkog kruga i odlagališta azbesta u kavama. Dakle, prvo idu tražbine iz prvoga višeg isplatnog reda, a zatim ove iz drugoga višeg isplatnog reda, poput ovog obitelji Marović. Hoće li nakon stečajnog postupka koji je u tijeku išta ostati tim obiteljima, pitanje je – veli Grubić.

- “Biglovi” će i dalje nastojati zakonskim putem pokušavati sređivati ovu situaciju kako bi pomogli svima koji su radili s azbestom da dođu do svojih prava – zaključuje Grubić.

mia sesartić, foto: jakov prkić / cropix

Isplate ipak idu...

Od kolovoza 2007. godine, otkada je na snagu stupio Zakon o obeštećenju radnika profesionalno izloženih azbestu, Povjerenstvo za rješavanje odštetnih zahtjeva radnika profesionalno izloženih azbestu riješilo je ukupno 376 odštetnih zahtjeva – navode nam iz sjedišta Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Prema njihovim podacima u 2008. godini za pozitivno riješene odštetne zahtjeve isplaćeno je 3.981.541,47 kuna, u 2009. godini 2.895.837,20 kuna, a u 2010. godini 636.097,18 kuna.

U 2011. godini u proračunu je osigurano 7 milijuna kuna za troškove odšteta radnicima izloženim azbestu, a do kraja listopada isplaćeno je više od 5 milijuna.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 18:51