StoryEditorOCM
DalmacijaKAD POLITIKA KADROVIRA

Sinjski dječji vrtić ima dvije ravnateljice

Piše PSD.
21. travnja 2013. - 15:39
Gradski dječji vrtić “Bili cvitak” u Sinju ima dvije ravnateljice. Anu Križanac, koju je sadašnja gradska vlast postavila na tu dužnost, i Dijanu Župić, bivšu ravnateljicu koju je Gradsko vijeće 15. studenoga 2010. godine nezakonito smijenilo. Da je smjena bila nezakonita presudio je Visoki upravni sud RH koji je uvažio tužbu Dijane Župić te je poništio rješenje kojim je razriješena.

Preuzimanjem vlasti u Sinju prije četiri godine nezavisna lista dr. Stipislava Jadrijevića u koaliciji sa SDP-a pokrenula je smjene direktora gradskih tvrtki. Direktori “Vodovoda i čistoće”, “Kamička” i DV “Bili cvitak”, svi iz HDZ-a, na položaje su došli s politikom, a nova je gradska vlast, vjerojatno, željela na čelu tvrtki imati osobe od povjerenja i s njima realizirati svoje zamisli. To je, zapravo, nesporno, ali sporan je način kako je to učinjeno.

Pojedini predstavnici vladajuće NL dr. Jadrijevića prozivali su direktore za nezakonitosti i kriminal te su najavljivali kaznenu odgovornost. Provedene istrage pokazale su da nikakvog kriminala nije bilo. Oni koji su direktore proglašavali kriminalcima nisu smatrali da bi se tim ljudima trebali barem ispričati, ne za smjenu, već neosnovane optužbe.

Smijenjeni direktori “Vodovoda i čistoće” i “Kamička” napustili su tvrtke. Smijenjena ravnateljica vrtića Dijana Župić nije se pomirila s optužbama na svoj račun. U vrijeme smjenjivanja javno je rekla da nije upitno pravo Gradskog vijeća da je smijeni, ali bez blaćenja i prozivanja za nezakonitosti. Pa je, iskoristivši manjkavosti rješenja o svom razrješenju u kojemu Gradsko vijeće nije navelo razloge kojima se rukovodilo prilikom njezina razrješenja, Dijana Župić pred Upravnim sudom RH pokrenula spor.

Upravni sud dao je bivšoj ravnateljici za pravo. Pa će tako ishitrena odluka gradskih čelnika NL dr. Jadrijevića od prije tri godine doći na naplatu sinjskim poreznim obveznicima.

Vladajuća NL dr. Jadrijevića na dvije posljednje sjednice Gradskog vijeća namjeravala je ispraviti propust od 15. studenoga 2010. godine. Planirali su donijeti rješenje kojim Dijanu Župić razrješavaju dužnosti ravnateljice s danom 16. studenoga 2010. godine. Razrješavaju je s dužnosti koju Župić ne obavlja još od 16. studenoga 2010. godine.

Nisu uspjeli, jer nisu uspjeli osigurati dovoljni broj ruku. Na prethodnoj sjednici antidatiranju rješenja o smjeni ravnateljice Župić suprotstavio se HDZ čiji su vijećnici ultimativno zahtjevali skidanje te točke s dnevnog reda ili će napuštanjem zasjedanja oboriti kvorum.

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća vladajuće nisu podržali njihovi svojevremeni partneri iz SDP-a. Oni su ostali suzdržani. Tako je NL dr. Jadrijevića, zbog svojega načina kadroviranja, budućoj gradskoj vlasti u Dječjemu vrtiću “Bili cvitak” ostavila “kašetu brokava”. Uključujući i trošak za sinjske porezne obveznike.

Jer, Dijana Župić sve vrijeme od nezakonitog razrješenja prima gotovo dvostruko manju plaću. Pretpostaviti je da će ona zatražiti pripadajući financijsku razliku sve dok ju se ne razriješi u skladu sa zakonom.

                                                                                                                                                                                    Toni Paštar



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 02:06