StoryEditorOCM

Crveno upozorenje za Velebitski kanal i Dalmaciju: Očekuje se vrlo jaka do olujna bura i tramontana

Piše dalmacija sd
27. ožujka 2023. - 08:19

U Dalmaciji se danas očekuje promjenjivo do pretežno oblačno. Mjestimice kiša, pljuskovi i grmljavina, osobito u noći i ujutro, a lokalno i tijekom poslijepodneva. Vrlo jak sjeverozapadni i sjeverni vjetar, uz moguće i olujne udare, a navečer će okrenuti na vrlo jaku buru. Minimalna temperatura zraka od 9 do 12 °C, a maksimalna od 15 do 17 °C.

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda objavili su za danas upozorenje na vjetar, crveno Velebitski kanal te srednju i južnu Dalmaciju, a narančasto za Kvarner i Kvarnerić, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite. 

Crveno upozorenje je za Velebitski kanal zbog ojačane bure u noći, a navečer jake do olujne, s najjačim udarima vjetra 35-75 čvorova (65-140 km/h) te za srednju i južnu Dalmaciju gdje se očekuje mjestimice vrlo jaka do olujna bura i tramontana. Najjači udari vjetra 35-75 čvorova (65-140 km/h).

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. 

Građanima se savjetuje da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja.  Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, poručeno je.

Narančasto upozorenje objavljeno je za Kvarner i Kvarnerić zbog pojačane bure u noći, a navečer jake do olujne bure i tramontane, s najjačim udarima vjetra 35-6 čvorova (65-10 km/h) te sjevernu Dalmaciju zbog jake, mjestimice vrlo jake bure i tramontane. Najjači udari vjetra 35-60 čvorova (65-110 km/h).

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila, navodi se u upozorenju i ističe kako je preporučljivo da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova.

Također je vjerojatno da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2023 13:21