StoryEditorOCM
DalmacijaMA BRIGA NAS ZA GRAMATIKU

Ploča zahvale britanskoj vojsci nasmijala Gradac: Vidili smo pogreške, ali ko smi kazat barba Nevenu...

Piše Nina Glučina
1. listopada 2016. - 22:10

Da su dalmatinska mjesta neprocjenjivi i nepresušni izvori humora, davno je otkrio Miljenko Smoje, koji bi, da je živ, sigurno na svoj prepoznatljiv način obradio i nedavnu zgodu u mjestu Gradcu na Makarskoj rivijeri. Riječ je o događaju postavljanja spomen-ploče u znak zahvale britanskoj vojsci u Drugom svjetskom ratu, koji ne bi bio neobičan da na ploči nije gotovo svaka druga riječ napisana sa "sitnom" pogreškom.

Piše li se mještani Gradca ili Graca, El Shat ili El Shatt, kako napisati peteroznamenkaste brojeve – s točkom ili dvotočkom, te kako ispravno prevesti Royal British Army – prije koji dan bila je glavna tema među mještanima Gradca. Sve je još i zanimljivije jer natpis na ploči ima samo jednu rečenicu, koja se neuspješno pokušala prevesti i na engleski jezik.

Jesu li okupljeni odmah shvatili da na ploči nešto ne štima, teško je reći, ali Peteru Thomasu Clementsu, zamjeniku veleposlanika Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije, koji je otkrio spomen-ploču, sigurno je to sve bilo urnebesno smiješno. Osim ako se i on teže snalazi u engleskoj gramatici.

Inače, tekst spomen-ploče napisao je njezin sponzor, doktor Neven Olivari (84), a ploču izradio Teo Bilas, kipar iz Gradca, inače autor i skulpture Četvrtoj gardijskoj brigadi u Splitu. Ironija je u tome što je tekst za spomen-ploču napisan prije pola godine, a organizatori događaja su znali da je neispravan, potvrdio nam je to Davor Andrijašević, donačelnik općine Gradac i direktor TZ-a Gradac.

– Slažem se da na ploči ima pogrešaka. Tekst je prije pola godine napisao doktor Olivari, ugledan znanstveni radnik i medicinar. Olivari je namjerno napisao mještani "Graca", jer je htio napisati onako kako se izgovara. Pokušali smo mu objasniti da to nije ispravno, međutim doktor Olivari je stariji čovjek. No, to su manje važne stvari. Najbitnije je da se mjesto okupilo, prodisali smo jedinstveno i to je važnije od svih pravopisnih i gramatičkih pogrešaka – veli Andrijašević.

Sve u svemu, Gradac ima novu spomen-ploču uz koju će se svaki prolaznik barem nakratko zaustaviti, a najvjerojatnije i dobro nasmijati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:07