StoryEditorOCM
DalmacijaTonći KRŽELJ JE PONOSAN

Ovo je prava tikva-rekorderka iz Žeževice

Piše PSD.
29. listopada 2015. - 08:15

Amerikancu Ronu Wallaceu, inače vlasniku najveće bundeve na svijetu teške više od 990 kilograma, parira Tonći Krželj iz Žeževice, koji je na svom polju u onom kršu kamena i smilja uzgojio tikvu tešku točno 72 kilograma. I sam priznaje da se ne radi o nekakvom kapitalcu svjetskih razmjera, ali za naše prilike, poglavito one zabiokovske, sigurno se radi o tikvi vrijednoj pažnje.

- Baš na tom lokalitetu znao sam uzgojiti i enormno veliku repu i batate, evo sada i tikva. Što god tu posadim, plod je trostruko veći od standardnog. Ne upotrebljavam nikakva sredstva niti koristim sumnjivo sjemenje. Jedini poticaj im je kokošje gnojivo i voda sa Cetine, veselo će Tonći Krželj, kojem je pomogao susjed Slobodan Eremut da tikvu doguraju do automobila.

Nije Tonći jedini sretnik u tom kraju što se tiče jesenskih plodova. Susjedna njiva vlasništvo je spomenutoga Slobodana Eremuta, koji nam se pohvalio šipkom teškim oko jedan kilogram. I kod njega važe iste uzgojne mjere.

Jedino ih žalosti što njive nisu malo veće, pa vele da bi mogli što i prodati. Ovako će sve završiti kao u stihu one dječje pjesme: ‘Gle kolika bundeva je narasla u polju! Strašilo ću od nje pravit, meni je za volju’.

Mladen NEJAŠMIĆ



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:37