StoryEditorOCM
Otociuvijek tu za vas

Od spize do druzenja - mali Studenac za Puciscane centar svita

Piše Anamaria Mikulić/Sponzorirani sadržaj
31. listopada 2023. - 09:17

Život na otoku ima svojih prednosti i nedostataka. Mir, tišina i obilje sunca faktori su zbog kojih bi već sutra preselili na otok. No, tu su i brojni izazovi. Odsječenost za vrijeme nevremena, ograničena ponuda poslova i nedostatak sadržaja van turističke sezone samo su neki od njih. Otočani su se već naviknuli i vjeruju da će biti bolje. Već i sada zahvaljujući hvalevrijednim inicijativama primjećuju da koračaju prema boljem sutra. 

Da su otočani itekako zadovoljni uvjetima za cjelogodišnji život na otoku uvjerili smo se u Pučišćima na otoku Braču. Ovo prekrasno mjesto smjestilo se u dubokoj uvali na sjeveru otoka. Poseban šarm mjestu daju kamene kuće, čiji sklad čini ovu uvalu posebno slikovitom. 

Poznati su po bračkom kamenu i tradiciji klesarstva, zbog čega su ljeti nezaobilazna turistička destinacija. No, čak ni u ljetnim mjesecima ovo mjesto nema direktnu vezu s kopnom. Do najbliže luke, Supetra, dijeli ih preko pola sata vožnje. Stanovništvo je pretežno starije dobi zbog čega je svakodnevni odlazak na kopno ili do Supetra po osnovne potrepštine gotovo nemoguća misija. 

BLIZU KAD JE NAJPOTREBNIJE

Da život u ovom malom mjestu ne bi stao pobrinuo se Studenac! Zahvaljujući ovom lancu trgovina, Pučišćani sve što im zatreba mogu pronaći ispred kuće. Dućan se nalazi u samom centru i posvećen je i usmjeren domaćem, lokalnom stanovništvu. Što je najvažnije radi tijekom cijele godine. Mještanima pruža osnovne namirnice, od hrane do higijenskih proizvoda, bez obzira na to koliko je zima hladna ili ljeto vruće. Zbog navedenog ovaj dućan postao je srcem otoka. 

Za radnice, mali dućan je sinonim za stabilnost i sigurnost. Prilike za cjelogodišnji rad na otoku su prava rijetkost te radnice visoko cijene mogućnost kontinuiranog zaposlenja. Ova prilika im ujedno i omogućava da ostanu na otoku tijekom cijele godine.

image

Poslovođa poslovnice Vinka Eterović
 

Tom Dubravec/Cropix

- Ja sam vam iz mista, Studenac mi je dvi minute od kuće. Tu sam već 10 godina i lipo mi je. Imam dobre i kolegijalne radnice. Nisam nikad ni promišljala o promijeni posla jer mi je ovdje sve nadohvat ruke. Radi se tijekom cijele godine, pa se ne moram mislit zimi - priča nam Vinka Eterović, poslovođa prodavaonice. 

Vlada prava obiteljska atmosfera, sve radnice su tu domaće i super se slažu. Posao im je ispred kuće, ne troše vrijeme na put te samim tim imaju više vremena za sebe i za svoju obitelj. Slažu se kako bi usklađivanje obiteljskog i poslovnog života bez poslovnice u njihovom mjestu bio pravi izazov. 

Radnice su se pohvalile kako imaju i muškog kolegu koji brine da ih nikada ne dopadne podizanje teških predmeta. Ljeti kad stignu turisti, uskaču im i studenti. Zaposlenice se tako lakše nose s povećanim brojem kupaca, a studenti imaju priliku za dodatnu zaradu. Da su sve strane zadovoljne potvrđuje i to što se studenti rado vraćaju svakog ljeta.  

MJESTO GDJE SVI ZNAJU MOJE IME

Osim praktičnosti, trgovina na otoku igra i ključnu društvenu ulogu. To je mjesto gdje se mještani sreću, razmjenjuju vijesti i informacije te održavaju socijalne kontakte. Za mnoge otočane, lokalna trgovina omogućuje da se osjećaju povezano s ostatkom svijeta. 

U malom mjestu svak svakog zna pa tako u Studencu u Pučišćima vlada prava dobrosusjedska atmosfera. Radnice u trgovini često postaju poznata lica u zajednici i nesebično pružaju pomoć starijim mještanima. Bilo da je riječ o dostavi namirnica, pružanju informacija ili jednostavno razgovoru. 

image

Prodavačica Nives Eterović Sorić
 

Tom Dubravec/Cropix

- U našem mistu ima puno starih ljudi i mi im uvik nastojimo pomoć. Oni obave spizu, ali je ne mogu ponit do doma. Onda im mi sve šta su kupili odnesemo do kuće. Oni vam to jako cijene - kaže nam zaposlenica Nives Eterović Sorić

Zbog blizine i srdačne atmosfere Studenac je najdraži susjed Pučišćana. Veza između prodavačica u trgovini i mještana je toliko duboka da otočani često ne moraju ni izgovoriti što žele kada su u potrazi za omiljenim pekarskim proizvodima jer prodavačice već znaju što će tražiti. 

image

Kupac Antonio
 

Tom Dubravec/Cropix

- Jedina butiga u mistu - ovaj Studenac je za nas sve! Najbolja poslovnica, cijene super, usluga super, svaki tjedan povoljne akcijske cijene... Nađem sve što mi zatreba, a osjećam se ko doma - kaže nam redoviti kupac Antonio

Kažu nam da ima i onih koji dođu nekoliko puta dnevno. Ponekad jer su nešto zaboravili, a katkad i samo zato što su željni malo društva. Osim što vole popričati s radnicima tu se i najlakše dogovore za druženje sa susjedima. 

image

Juroslav Jerčić i poslovođa Vinka Eterović
 

Tom Dubravec/Cropix

Da je tomu tako, potvrdio nam je i Juroslav Jerčić koji je odmah s vrata upitao prodavačice za proizvod koji mu je trebao. One su ga odmah oslovile imenom i pokazale mu gdje se artikal nalazi. Kada smo ga upitali što za njega znači ovaj mali dućan, lice mu se ozarilo i sve nam je rekao u par riječi ‘znači mi previše‘. 

Kao vodeći maloprodajni lanac u Hrvatskoj, Studenac je još jednom dokazao da prepoznaje potrebe svojih kupaca i da vodi računa o dostupnosti svih potrepština i za one u ruralnim krajevima. Poslovnice koje rade tijekom cijele godine malim mjestima znače i više nego što prosječni stanovnik grada može i zamisliti.

Za njih je taj, naoko, mali dućan mnogo više od trgovine. To je dio zajednice, koji osigurava osnovne potrepštine i šačicu razgovora koja potiče zajedničko druženje. Bez njega, mještani bi bili prisiljeni suočiti se s dodatnim izazovima i teškoćama.  Stoga se s punim pravom može reći kako je dućan u Pučišćima središnji stup zajednice koji podiže kvalitetu života na njihovom otoku. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 02:17