StoryEditor
OtociVIJEĆe PODIJELJENo

Supetarski boj za ‘bušte’: gradonačelnici plaća manja ipak za 10 posto; HDZ: Gdje vam je sada nestalo onih 20 posto?!

30. travnja 2020. - 21:35
Ante Čizmić/Hanza Media

Drugi put zaredom sjednica supetarskoga Gradskog vijeća održana je elektroničkim putem.

U pozivu je predsjednica Danijela Kirigin (SDP) obrazložila da se na taj potez odlučila sukladno uputi Ministarstva uprave, a sve vezano za trenutačnu epidemiološku situaciju, posebno uzimajući u obzir odluke Nacionalnog stožera kojima je, među ostalim, određena i zabrana okupljanja više od pet ljudi na jednome mjestu.

Izostala su i vijećnička pitanja jer za njih, rečeno je, nema odgovarajućih tehnoloških rješenja. Zanimljivo je spomenuti da je sjednica počela u 12 sati i završila sutradan u isto vrijeme.

U radu gradskog parlamenta sudjelovalo je 11 od 13 vijećnika, a na dnevnom redu bilo je šest točaka. Vijećnici su jednoglasno podržali odluku koju je predložila gradonačelnica Ivana Marković o oslobađanju od obveze plaćanja zakupnine i naknade za korištenje javne površine.

Prema toj odluci zakupnici u poslovnim prostorima u vlasništvu grada Supetra i korisnici javnih površina u svrhu postavljanja terasa odnosno štekata, koji obavljaju djelatnost čije je obavljanje zabranjeno sukladno odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 19. ožujka, oslobađaju se obveze plaćanja zakupnine, odnosno naknade za korištenje javne površine, počevši od 1. travnja do isteka trajanja navedenih mjera.

Virus sve opravdava

Većinom glasova vijećnici su prihvatili odluku da se gradonačelnici Ivani Marković i njezinu zamjeniku Šimici Dragičeviću zbog novonastale situacije uvjetovane koronavirusom, počevši od 1. travnja, smanji plaća, odnosno naknada za 10 posto.

Oporbeni vijećnici iz redova HDZ-a i HSS-a tražili su da se gradonačelnici umanji plaća za 20 posto, a zamjeniku koji taj posao obavlja bez zasnivanja radnog odnosa, dakle, volonterski, za 30 posto.

Međutim, kod glasovanja su ostali u manjini. Isto tako većinom glasova prihvaćeno je izvješće gradonačelnice Marković za razdoblje od početka srpnja do kraja prosinca lanjske godine.

Članovi Vijeća dobili su i prikaz svih sudskih sporova u kojima se Supetar nalazi ili kao tužitelj ili kao tužena stana.

image
Božidar Vukičević/Hanza Media

Grad Supetar dobio je novu ravnateljicu Narodne knjižnice, a to je Ivana Vukasović-Lončar. Nakon provedenog javno natječaja gradski vijećnici bili su jednoglasni u odluci da se ta dužnost povjeri Ivani Vukasović-Lončar, koja je posljednjih pet godina bila zaposlena u supetarskoj knjižnici.

Njezin četverogodišnji mandat počinje 1. svibnja. Istodobno je zbog odlaska u mirovinu te dužnosti koju je obnašala 40 godina razriješena prof. Gita Dragičević.

‘Peglčanje’ slike u javnosti

- Nema vam u supetarskoj vladajućoj garnituri ni S od solidarnosti ni u doba korone. Njih je briga samo za svoje pozicije, lijepu “ispeglanu” sliku u javnosti, za svoj takujin. Ne brinite, glasni su kada sebe hvale, ali nisu baš i kada treba sebi smanjiti plaću - ogorčeni, bolje reći ljuti i razočarani, poslali su nam poruku članovi Kluba vijećnika HDZ-a Supetar.

Referirali su nam se na sjednicu Gradskog vijeća, gdje su upravo oni kao oporbenjaci dali amandman da se u duhu solidarnosti smanji plaća gradonačelnici Supetra 20 posto, kao što je već odlučeno za sve djelatnike gradske uprave i ustanova, te da se njezinu zamjeniku Šimici Dragičeviću smanji naknada za 30 posto.

On obavlja tu dužnost volonterski i kako mu je to drugi dohodak od 6871,59 kuna, to veće “rezanje” bilo bi itekako poticajno spram svih koji su ostali bez plaća.

No, kako vladajući SDP ima većinu u gradskom parlamentu, 7 SDP vijećnika prema 6 oporbenjaka: 3 HDZ-ova, te po jedan nezavisni, HSP-ov i HSS-ov, izglasano je na kraju tek 10 posto smanjenja plaće i gradonačenici i njezinu zamjeniku.

- Pa sami su najavljivali smanjenje od 20 posto, da bi sada promijenili odluku, žalosno - kazuje nam Danica Baričević, vijećnica iz kvote HDZ-a, pojašnjavajući dalje:

- Svi mi vijećnici odrekli smo se svojih naknada od po 200 kuna koje dobivamo po održanoj sjednici, dok predsjednica Gradskog vijeća ne odustaje od svojih 2000 kuna mjesečno, koje su joj osigurane bez obzira na to jesu li sjednice održane. Sramotno! 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. rujan 2020 05:59