StoryEditorOCM
OtociVIŠAK KVADRATA

Rajska uvala u srcu Dalmacije opasana ‘kineskim zidom‘, pogledajte što je u zelenoj zoni izgradio brat ‘kralja otpada‘

Piše Toni Veljača
22. lipnja 2023. - 07:52
Državni inspektori zabranili su radove na ogradnom zidu koji je viši od zakonski predviđenogNikolina Vuković Stipaničev/Cropix

O nezakonitim i bespravnim građevinskim pothvatima u Dalmaciji, pa i općenito na našoj obali, pisali smo i upozoravali nebrojeno puta. I sada ćemo.

Naime, posljednji slučaj koji je okupirao pažnju šire javnosti te zgrozio stanovnike, dolazi s otoka Murtera. Preciznije iz prekrasne uvale Čigrađa na južnoj strani školja, iz koje puca prekrasan pogled na kornatski arhipelag.

Baš u toj, pitoresknoj uvali, zagrebački poduzetnik Zoran Pripuz, javnosti poznat po suđenju tzv. "zločinačkoj organizaciji" u kojem je pravomoćno oslobođen svih optužbi, od privatnih vlasnika je tijekom proteklih nekoliko godina otkupio nekolicinu parcela, te na površini od gotovo 3000 četvornih metara, tik uz granicu pomorskog dobra, naumio izgraditi kamp.

Ništa manje nije poznat i Petar Pripuz, njegov brat, koji kao suvlasnik kompanije "C.I.O.S." i povezanih tvrtki nosi neslužbenu titulu hrvatskog "kralja otpada".

Nije ga spriječila ni činjenica da se atraktivno zemljište, samo desetak metara udaljeno od mora, nalazi u rekreacijskoj zoni gdje je prostornim planom Općine Murter-Kornati zabranjen bilo kakav oblik gradnje.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Pored kampa, u cijeloj priči sporan je i zid kojim je Pripuz odlučio opasati sada objedinjena zemljišta. Gradnja ogradnih i potpornih zidova uredno je prijavljena, dobivena je i dozvola no problem je nastao kada se ustanovilo da je zid viši nego što je to dozvolom dopušteno.

Od predviđenih 1,6 metara, na pojedinim svojim dijelovima je zid dug čak 219 metara, "narastao" na dva metra visine. Murterski "Kineski zid" kako su ga stanovnici prozvali, toliko je visok da se čak vidi i s nekoliko kilometara udaljene glavne prometnice koja vodi prema Čigrađi.

Pripuzovo gradilište trenutno je predmet građevinske inspekcije Državnog inspektorata koji je donio odluku o zabrani radova, koja, u što smo se i sami uvjerili nije ispoštovana. Radovi su se na "zapečaćenom" gradilištu uredno nastavili, a posebno zanimljiva je činjenica što Općina još uvijek nije donijela odluku o zabrani radova tijekom turističke sezone.

Da je Pripuzov građevinski pothvat već uzeo maha, dokazuju i dvije od ukupno 10 montažnih kućica koje su na zemljištu postavljene. Provučene su instalacije za struju, postavljene vodovodne cijevi, iskopana rupa za biološke septičke jame...

Razgovarali smo i s nekolicinom otočana. Poruka je jasna: Murter Murterinima!

- Murterini bi u ovoj situaciji trebali biti složniji nego ikada kako bi zaštitili naš prelijep zavičaj. Moramo se boriti i braniti našu baštinu koju su nam ostali djedovi. Baština treba ostati svetinja! – kazao nam je u razgovoru mještanin Renato Kožulić.

Nedaleko od "Pripuzova kampa" srećemo i nekolicinu kupača, jednako ogorčenih građevinskim radovima koji se odvijaju u uvali.

- Godinama smo se ovdje kupali, a sada kada ovo vidim, bojim se da više neću dolaziti. Uvala je devastirana, čak i da je građeno prema zakonima i propisima – kazuje nam gospođa iz Zagreba koja već godinama ljetuje na Murteru.

A što kaže zakon – doznat ćemo uskoro. Predmet je, rekosmo, pod budnim okom Državnog inspektorata, pa tek treba vidjeti kakva će odluka biti donesena. Jedno je sigurno, nakon svih radova koje je pretrpjela, izgled Čigrađe, kakvu je stari Murterini pamte, zauvijek će otići u nepovrat.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 13:50