StoryEditorOCM
Otocibriga za budućnost

Predstavljen projekt nove gradske knjižnice u Hvaru: Sredstva osigurana, izgradnja kreće već najesen

Piše Mirko Crnčević
2. ožujka 2023. - 10:23
Zgrada nove knjižnice, s glavnim ulazom iz Ulice Jurja Matijevića, imat će tri etaže, od kojih će treća biti otvorena terasa s vrtom na razini ulaza u sadašnju knjižnicuTomislav Krajina

U punoj gradskoj Lođi hvarskoj javnosti predstavljen je glavni projekt izgradnje nove gradske knjižnice, o kojem su uz autora Tomislava Krajinu iz tvrtke “Situs” govorili Nikla Barbarić, dugogodišnja ravnateljica te ustanove, te Nino Pijanović, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Grada Hvara.

Početak izgradnje najavljen je već najesen, nakon što budu obavljeni svi nužni postupci javne nabave, za što su već predviđena sredstva u gradskom proračunu. O dosadašnjem radu Gradske knjižnice i čitaonice u neadekvatnom prostoru palače Radošević-Dojmi, pa i naporima da se pronađe nova lokacija, govorila je ravnateljica Barbarić.

Naglasila je da je to poseban projekt koji stremi očuvanju baštine i skrbi za budućnost u svekolikom razvoju, te nastojanju očuvanja zajedništva, te je dodala:

– U projekt krećemo s vjerom da će se naša knjižnica pridružiti čitavom nizu novoobnovljenih i izgrađenih knjižnica i da će zauzeti svoje lako dostupno, ugodno i inspirativno mjesto za sve građane ovoga grada i one koji ga posjete.

image

S predstavljanja projekta

Eduard Viskovic

Pročelnik Pijanović je kao glavni koordinator projekta predstavio administrativnu i tehničku proceduru koja je prethodila izdavanju građevinske dozvole u siječnju ove godine, a započela je u studenome 2019. prvim geofizičkim radovima u vrtu palače Radošević.

Taj prostor je svoje obrise počeo dobivati nakon što je u studenome 2018. godine ravnateljica knjižnice u uredu gradonačelnika Rikarda Novaka ostavila fotografiju vrta palače Radošević iz 1907., koja je bitno promijenila raniju percepciju specifičnog prostora, među Hvaranima poznatog kao Adis Abeba.

image

Unutrašnjost je tiha aluzija na jedinstven prostor Arsenala, Lođe ili katedrale sv. Stjepana, kojima se novi dnevni boravak građana treba pridružiti - objasnio je autor Tomislav Krajina

Tomislav Krajina

Arhitekt Tomislav Krajina, autor brojnih projekata, među kojima je i nagrađivana obnova zgrade hvarskog Arsenala s kazalištem, dobio je zahtjevan zadatak osmisliti potpuno novu zgradu u samom središtu grada, u zaštićenoj povijesnoj jezgri, u prostoru s puno ograničenja i parametara koje je uspio pomiriti svojim inovativnim rješenjima.

Uglavnom, zgrada nove knjižnice, s glavnim ulazom iz Ulice Jurja Matijevića, imat će ukupno tri etaže, od kojih će treća biti otvorena terasa s vrtom na razini ulaza u sadašnju knjižnicu.

– Svojim eksterijerom objekt nove Gradske knjižnice i čitaonice postaje apsolutno mimikričan, ali ne i skriven. Njegova nova pojavnost u urbanom tkivu grada Hvara je prepoznatljiva i čitljiva. Jedinstvenost unutrašnjeg prostora tiha je aluzija na jedinstven prostor Arsenala, Lođe ili katedrale sv. Stjepana, prostorima na Pjaci kojima se ovaj novi dnevni boravak građana Hvara treba pridružiti – zaključio je Krajina.

image

S predstavljanja projekta

Eduard Viskovic
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. ožujak 2023 10:23