StoryEditorOCM
Otocitrubadur škoja

Pepe Kalafot, pjesnik drvene brodogradnje i komiškoga govora, dobio je film o sebi, svi su pozvani u Komižu

Piše dalmacija sd
16. lipnja 2023. - 21:32

Komižanin Ante Božanić poznatiji je kao Tonko, a još više kao Pepe Kalafot. Kao što mu nadimak kaže, gradnja drvenih drvenih brodova mu je i zvanje i životno određenje.

Pepe Kalafot jedan je od najzaslužnijih za restauraciju viškoga guca, koji je kasnije bio izložen na najvećoj svjetskoj smotri tradicijske brodogradnje u francuskom Brestu 2008. godine.

Pepe je poznat kao višegodišnji meštar komiškog karnevala te organizator umjetničkih priredbi i pjevač. Međutim Pepe je i pjesnik čiji sustihovi objavljeni u nizu časopisa i čitani na Radio Splitu.

I u inertnoj hrvatskoj sredini bilo je pitanje dana kada će takva filmska biografija završiti na filmu. I konačno je došao taj dan, autor i producent Alan Meniga i redatelj Dario Bajurin u produkciji Opis filma snimili su dokumentarac "Pepe Kalafot – posljednji trubadur škoja".

U filmu se na originalan i neposredan način kroz pjesme i pripovijedanje predstavlja pučki pjesnik i performer. tako doznajemo zanimljivosti o starim zanatima kojih više nema, običajima lokalnog stanovništva, njegova promišljanja o prošlosti, ali i sadašnjosti. Kroz izvorni govor i nastupe pjesnika upoznajemo i specifičan komiški dijalekt na koji su mještani svakako ponosni, a koji je veliko bogatstvo hrvatske jezične tradicije vrijedno očuvanja, njegovanja i prijenosa sljedećim naraštajima, poručili su producenti.

Premijera filma održat će se u četvrtak, 22. lipnja u 19.30 sati u Spomen domu Komiža, a ulaz je slobodan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:24