StoryEditor
Otoci‘rat‘ na škoju

Ne stišava se bura oko snimanja ‘Jugoslovenke‘. Hvarani: Filmašima treba masno naplatiti! Majetić: Nema turista, pa deru nas

16. srpnja 2020. - 17:48
Detalj sa snimanja 'Jugoslovenke' na HumcuPetar Bunčuga

Nakon što su mještani Vrisnika u Jelsi na otoku Hvaru izveli "seljačku bunu" protiv beogradske tvrtke "Roman produktion" i zatražili naknade za snimanje dramske serije "Jugoslovenka" na obližnjem Humcu, njihov zahtjev urodio je plodom.

– Općina Jelsa je s obzirom na raniju situaciju vezanu uz pandemiju koronavirusa spomenutoj produkciji odobrila korištenje javne površine za snimanja u mjestima Humac i Jelsa i na prostoru ispred mjesnoga groblja za razdoblje od 2. srpnja do 8. kolovoza. Na zajedničkom sastanku s građanima koji su protestirali da su se neke scene snimale i na privatnim nekretninama, što nije plaćeno, i predstavnicom produkcije Ivanom Leom Korejzl, donijeti su zaključci prema kojima će se oni oko toga ubuduće međusobno dogovarati, dok je Općina s produkcijom sklopila poseban ugovor o korištenju javnih površina na iznos od 150 tisuća kuna – kazao je Nikša Peronja, jelšanski načelnik, i dodao da će taj novac biti utrošen u komunalno opremanje Humca budući da se tamo ipak najviše snimalo.

Na Hvaru bi rekli "prošli su k'o Cokić u Dolu", to je ono kada netko neočekivano dobro prođe, jer ne treba zanemariti činjenicu da zbog snimanja navedene serije na škoju boravi oko 130 "filmaša" zbog kojih ruke trljaju hotelijeri, privatni iznajmljivači smještaja, vlasnici restorana, statisti...

Redatelj Roman Majetić, koji je u sukobu s Veljkom Drinkovićem oko iznajmljivanje njegove vile "Dvori sv. Jurja", prethodno je izjavio da je njihov dolazak na otok trebao biti od velike koristi za domaće ljude, u smislu promocije turizma, pa i privlačenja stranih produkcija.

– Osim toga, na škoju će za pet tjedana snimanja potrošiti nekoliko stotina tisuća eura, ali sam razočaran uvjetima na koje smo naišli. Turista nema, a cijene su kao u jeku sezone – tvrdi Majetić.

Još uvijek ima nezadovoljnika jer je dio građana smatrao da je Općina za snimanje na javnim površinama trebala zatražiti naknadu u iznosu i do 200 tisuća eura, da se produkciji naplati depozit za eventualnu štetu na objektima iako je predstavnica "Roman produktiona" na sastanku odgovorila da "oni nisu tu da čine nikakvu štetu, nego tek radi obavljanja svoga posla".

U kojoj mjeri su realna takva razmišljanja mještana Vrisnika provjerili smo u Gradu Starome Gradu, na čijem području su tijekom posljednjih nekoliko godina snimana čak četiri filma.

Zanimljivo je da su Starograđani ukupno uprihodili niti 50 tisuća kuna, a privatne osobe su tek u dvije-tri situacije simbolično naplatile usluge filmskim djelatnicima, primjerice kada su vlasnici iz jedne prostorije iseljeni na 10 dana to je bilo naplaćeno kao da je na to razdoblje iznajmljena soba za boravak turista.

Gradonačelnik Antonio Škarpa potvrdio je da će uskoro u toj sredini snimati i zagrebačka produkcijska tvrtka "Kinorama", kojoj će u aktualnoj situaciji za tu namjenu biti besplatno ustupljene javne površine i neke gradske prostorije, ali pod uvjetom da prezentiraju što i kada kane snimati te da ekipa boravi (i troši) u njihovu gradu.

U Maloj Stinivi snimano je i ‘Bablje ljeto‘


Dio kadrova sniman je i u Maloj Stinivi, filmaši nisu zaobišli ni tu uvalu, što plijeni svojom prekrasnom prirodom. Naravno, to je izazvalo pozornost domaćih i fureštih, kojih je na plaži sve više od kada je mjesto nedavno dobilo cestu. Tek poneki živući starosjedioci pamte da su na istom mulu krajem 60-ih godina prošlog stoljeća snimane neke scene filma "Bablje ljeto" u režiji Nikole Tanhofera, u kojem su glumačke role odigrali Rade Šerbedžija, Boris Dvornik, Milija Vujanović, Ana Karić, Rade Marković, Branko Pleša, Pavle Vuisić i Edo Koludrović. Sjećaju se da se tada mladi i zgodni Boris Dvornik nenadano poskliznuo na škveru i povrijedio glavu, pa zaradio nekoliko šavova na hitnoj pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

07. rujan 2020 11:31