StoryEditor
Otocikamere u dvorištima

Nakon pobune mještana, održan sastanak u Općini Jelsa: nema više snimanja ‘Jugoslovenke‘ bez naknada za vlasnike kuća

14. srpnja 2020. - 11:57
Mještani Vrisnika na sastanku u Općini JelsaMirko Crnčević

Do jučer smo se itekako divili Turcima kako kroz svoje sapunice znalački promoviraju svoja turistička odredišta. Svi se i u našem okruženju trude dovesti filmsku industriju u svoje gradove i mjesta zbog višestruke dobrobiti, no snimanje dramske serije "Jugoslovenka" na otoku Hvaru dovelo je do sukoba, a u konačnici i do reakcija dvadesetak mještana Vrisnika koji imaju kuće i imanja u obližnjem Humcu.

Oni su u posljednje vrijeme sve glasnije prosvjedovali da su im "filmaši" s opremom, brojnim glumcima i statistima banuli u mjesto bez ikakve najave te da im se sada u vrijeme žetve lavande zbog snimanja priječi prilaz kućama, da neovlašteno ulaze i snimaju u njihovim dvorištima..., pa je jučer na tu temu održan sastanak u Općini Jelsa.

– U situaciji s pandemijom koronavirusa i kada su izgledi za turističku sezonu bili gotovo nikakvi Općina je, u najboljoj namjeri, tvrtki "Roman production" iz Beograda od 2. srpnja do 8. kolovoza odobrila korištenje javne površine u mjestima Humac i Jelsa te na prostoru ispred mjesnoga groblja za potrebe snimanja serije "Jugoslovenka", uz obvezu održavanja čistoće te javnog reda i mira. Budući da je najavljen dolazak više od sto ljudi računali smo na izglednu ekonomsku, pa i marketinšku dobit, ali očito je da su se neke scene snimale i na privatnim površinama za što Općina nije nadležna. Ipak, ako su problemi dijelom nastali i zbog izostanka komunikacije s mještanima, Mjesnim odborom Vrisnika i udrugom "Humac" mi se zbog toga ispričavamo, ali u ovom trenutku moramo napraviti korak naprijed da se slične stvari ne događaju i sljedećih dana – kazao je Nikša Peronja, načelnik općine Jelsa.

Mještani su izrazili nezadovoljstvo jer se snimanja obavljaju bez plaćanja određenih naknada, ne samo njima, nego i Općini. U jednom trenutku su čak inzistirali da se rad na seriji obustavi sve dok uplate ne budu izvršene, zaprijetivši da će u protivnom sami blokirati daljnji rad "filmaša".

Skupu se upravo u tom trenutku pridružila i glavna scenografkinja Ivana Lea Korejzl, koja je naglasila da nisu imali namjeru povrijediti ičije vlasništvo, a da je u praktično nenaseljenom mjestu bilo vrlo teško razlučiti što su javne, a što privatne površine. Rekla je da su na glavnom trgu imali dvije male tavernice i u pozadini dva pročelja kuća te da ih drugo ništa i ne zanima.

– Radimo prekrasnu dramsku seriju iz razdoblja od 1916. do 1921. godine, došli smo ovdje zbog lijepe obale i imamo odgovarajuće "kulise" za snimanje, a istodobno na najbolji mogući način promoviramo Hrvatsku. Od početka ne bježimo od plaćanja obveza, a svako zaustavljanje snimanja bi nam proizvelo neplanirane i goleme troškove – naglasila je Korejzl.

S konkretnim prijedlozima u raspravu su se uključili Jakov Franičević i Ivo Grgičević, predsjednik i tajnik udruge "Humac", te još nekoliko mještana, nakon čega je zaključeno da obustava snimanja ipak nije rješenje, a da će produkcija temeljem precizno izrađenog hodograma za sve one scene koje bude htjela snimati na privatnim nekretnina uvjete dogovarati izravno s njihovim vlasnicima.

Naknada za snimanja na javnim površinama, koja će se u najskorije vrijeme definirati posebnim ugovorom, plaćat će se Općini, a lokalna vlast bi taj novac morala uložiti upravo u Humac jer je tamo nakon ljeta planirana izgradnja kanalizacije, elektrifikacija i javna rasvjeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. rujan 2020 20:47