StoryEditorOCM
Otociatraktivna lokacija

Moglo je završiti kobno: trošna kuća u vlasništvu Općine urušila se na ulicu, samo srećom nitko nije stradao

22. travnja 2020. - 16:00

Jutro u Milni na otoku Braču, u srijedu, baš i nije počelo ugodno jer su se odjednom, u trenu, jedan zid i dio krova stare kuće na ulazu u mjesto srušili na ulicu!

Srećom, vrijeme korona-izolacije rezultiralo je s malo šetača, pa nitko nije stradao, a i šteta nije velika jer se ipak radi o ruševnom objektu, koji je u vlasništvu Općine Milna.

Slobodno možemo reći kako i nije bilo previše iznenađenih mještana, jer je dosta kuća u srcu ovog bračkog “mista” pred urušavanjem, pod hitno im je većini potrebna sanacija, a kako su uz rivu sve redom pod oznakom “kulturno dobro”, jer je jezgra Milne zaštićena, sve više je starih kamenih ljepotica koje, nažalost, čeka ista sudbina.

- Srušio se istočni dio kuće na Panteri, na ulazu u Milnu, koja je u vlasništvu Općine i koju smo stavili na prodaju. U ponedjeljak je otvaranje ponuda za kupnju ove nekretnine te još dviju koje smo objavili u javnom natječaju – kazuje nam Frane Lozić, načelnik ovog prekrasnog mjesta na zapadnom dijelu Brača.

Pojašnjava nam kako je u studenom 2019. godine izrađen elaborat o građevini, jer je bila u derutnom stanju, pa su stručnjaci ocijenili koliko je novca potrebno za sanaciju same zgrade koja se sastoji od prizemlja i dva kata.

- No, sanacija je bila preskupa za općinsku blagajnu pa je Općinsko vijeće odlučilo prodati zgradu. Natječaj smo objavili 17. ožujka, u ponedjeljak 27. ožujka je otvaranje ponuda i u zakonskom roku od mjesec dana nadamo se i uspješnoj prodaji - iznosi nam dalje detalje općinski čelnik, otkrivajući da ima zainteresiranih kupaca.

To i nije čudno jer se radi o izuzetno atraktivnoj lokaciji, na ulazu u mjesto, gdje se lijevo ide za ACI-marina, a desno za Panteru, na samoj rivi, u neposrednoj blizini dječjeg vrtića i liječničke ambulante. Radi se o k.č.zgr.45/1 k.o.Milna, koja obuhvaća stojnu kuću i dvor s izgrađenom poslovnom zgradom-tržnicom, ukupne korisne površine 478 metara kvadratnih. Stojna kuća predstavlja stambeno-poslovnu zgradu korisne površine 390 kvadrata, odnosno prizemlje i dva kata, no u izrazito derutnom stanju. Poslovna je zgrada izgrađena na pripadajućem dvorištu i predstavlja tržnicu korisne površine 88 m2, u prizemlju, a posljedni korisnik tog prostora bila je bračka tvrtka “Berica” koja je tu imala svoj dućan.

- Kako su stručnjaci utvrdili lošu stabilnost same građevine, rizik od rušenja i ugroze ljudskih života, zgradu smo zatvorili, postavili upozorenja zbog rušenja, te dali na prodaju. Jutros nitko nije ozlijeđen u padu ovog istočnog zida. Odmah smo na raščišćavanje otpadnutog dijela, zida i krova, poslali vatrogasce i djelatnike jedne građevinske tvrtke – kazuje nam dalje milnarski čelnik Lozić, nadajući se prodaji ove općinske nekretnine kako bi novi vlasnik što prije sanirao i uredio opasnu kuću, čime bi se izbjeglo daljnje urušavanje građevine, kao i opasnost za prolaznike.

A početna je cijena ovog zdanja, kulturnog dobra, 2,9 milijuna kuna, zainteresirani kupac je uz ponudu trebao uplatiti na općinski račun i jamčevinu u iznosu od 3 posto, odnosno 86 tisuća kuna.

Inače, u vlasničkom listu općinske zgrade stoje i tri ovrhe – jedna od Dobrovoljnog vatrogasnog društva Milna iz rujna 2017. godine, te dvije jednog mještanina, prva iz rujna 2017., a druga iz srpnja 2018. godine.

No, u cijeloj ovoj situaciji, osim rušenja i same prodaje, zanimljivije su kuloarske priče. Jedna od njih kaže da su na ovu nekretninu uz more 'bacili oko', poznati brački hotelijeri, koji će sutra na tom prostoru izgraditi vilu.

Druga pričica ide u smjeru konzervatora i njihovih dirigiranja tko može obnoviti, tko može sanirati svoje starine, pa ti procesi znaju potrajati i više desetljeća, što rezultira uzalud bačenim novcem za brojne dozvole, dokumentacije, no uvijek nedostaje još onaj - jedan papir!

Stoga se u Milni, od kada je postala zanimljiva turistička destinacija, te vlasnici žele urediti i obnoviti svoje građevine s oznakom “kulturno dobro”, ali zbog dugotrajne procedure i ne baš lakog dobivanja dozvola od strane konzervatora, sve češće čuje uzrečica: “Triba znat izvuć pravu stinu, posli je lako!”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 00:03