StoryEditorOCM
OtociDEVASTIRANI BISER

Evo tko su pravi vladari Dalmacije: mađarski milijarder prodaje hotel u rajskoj uvali na otoku, u igri su opet stranci

Piše Mirko Crnčević
3. veljače 2023. - 07:23

Uprava hotelske tvrtke "Jelsa" za 15. ožujka sazvala je Glavnu skupštinu dioničara kako bi se na njoj, među ostalim, raspravljalo i o potencijalnoj prodaji hotela "Jadran", koji se nalazi na parcelama ukupne površine nešto veće od 650 četvornih metara, smještenih praktično u samoj jelšanskoj luci.

Zahtjev za sazivanje skupa (su)vlasnika predložio je manjinski dioničar, kompanija "Bohemian Financing" iz Budimpešte, koja drži 16,5 posto temeljnog kapitala "Jelse", a iza nje stoji mađarski milijarder Dániel Jellinek, široj javnosti poznat i kao lanjski nesuđeni preuzimatelj udjela ruske Sberbanke (44 posto dionica) u "Fortenova grupi", odnosno bivšem "Agrokoru".

Također, prije nekoliko godina imao je značajnu ulogu u hotelijerskoj tvrtki "Primošten", iza koje od privatizacije prije više od dva desetljeća stoji mađarski kapital, ne bez kritika s lokalne razine zbog nedovoljnih ulaganja u preuzete turističke komplekse.

Inače, izgradnju hotela "Jadran", za koji, kako tvrdi predsjednik Uprave Anton Glumac, postoji pismo namjere potencijalnog novog vlasnika, još davne 1908. pokrenuo je pomorski kapetan Mihovil Žufić, da bi samo tri godine kasnije u njemu ugostio prve turiste. Objekt je imao 60 kreveta, sobe su bile meblirane elegantnim namještajem iz Beča, dok su porculan i srebrni jedaći pribor dopremljeni iz Engleske.

Bio je preteča jelšanskog turizma, jer je tek kasnije nastalo hotelsko poduzeće u kojem je u jednom trenutku radilo čak 265 zaposlenika. Ljudi su imali male plaće, govorilo se "neka, stvaramo budućnost našoj dici", tako da su izgrađeni hoteli s čak 1400 kreveta i prateći sadržaji. Taman toliko koliko je mjesto imalo i stanovnika, a onda je došla famozna pretvorba i privatizacija.

- Ovo što sada imamo prava je sramota. Hotel je posljednjih dvadesetak godina doslovno u raspadajućem stanju. Zub vremena i sol nagrizli su ga do srži, jer je u neposrednoj blizini mora, i pravo je čudo da pod tom ruševinom do sada netko nije nastradao.

image

Milivoj Čubretović: ‘Jadran‘ je potrebno srušiti te na istom mjestu, u suradnji s konzervatorima i strukom, sagraditi potpuno novi, ako ne i isti hotel‘

Mirko Crnčević

I zato je dobra vijest da se ide u prodaju objekta, s tim da tu više nije moguća nikakva sanacija. Jednostavno "Jadran" je potrebno srušiti te na istom mjestu, u suradnji s konzervatorima i strukom, sagraditi potpuno novi, ako ne i isti hotel. Pri tome bi bilo dobro voditi računa da od obale bude nešto udaljeniji, da bi postojeći lungo mare ispred hotela bio još atraktivniji nego sada – kazao nam je mještanin Milivoj Čubretović, dugogodišnji lučki kapetan u Jelsi i Starome Gradu, kojeg smo susreli u blizini devastiranog hotela.

A zašto kod nas puno toga ide naopako? Mađari su bili ti koji su, pod paskom naše države, 2003. godine vrijednu imovinu preuzeli za sitne novce, a mjesto, dakle, oni koji su stvorili većinu suvremene vrijednosti poduzeća, od te prodaje nisu dobili baš ništa. I što je najgore, László Attila Kerekes, vlasnik koji je također po sličnim kritikama ostao obilježen i u Primoštenu, vrlo brzo srozao je imidž poznatog turističkog odredišta gradeći apartmane, a zapostavljajući hotelijerstvo.

Govorilo se da je tvrtku hipotekarno opteretio s čak 66 milijuna eura, a u hotele uložio mrvice. Da bi uopće mogao poslovati u Jelsi je osnovao tvrtke kćeri "Fontana" i "Hvar", s kojima radi po principu iznajmljivanja hotela i naplaćivanja zakupnine. Istodobno je kupovao hotele i u Gradcu na jugoistočnom rubu makarske rivijere, dok je tvrtka "Jelsa" za kredite koji kasnije nisu vraćani jamčila svojom imovinom i tako dospjela u (pred)stečaj.

image
Mirko Crnčević

Naravno, ni ostali uvjeti iz ugovora o kupoprodaji poduzeća nisu ispunjeni, jer su Mađari u momentu privatizacije "naslijedili" 130 radnika s obvezom da kroz petogodišnje razdoblje zaposle još njih 50, a tvrtka je danas na brojci od samo četrdesetak zaposlenika koji teškom mukom "vuku" poslovanje.

Međutim, u nastavku ove sage, Jellinek, odnosno "Bohemian" s tvrtkom "Canberra Invest", otkupljuje bankovna potraživanja i preuzima turistički biznis od meštara za mešetarenje nekretninama Lászlá Attile Kerekesa i Tamása Vitézya u Hrvatskoj (tvrtke "Primošten" i "Hoteli Jadran" iz Gradca).

Vlasnici "Bohemiana" su "Indotek Group" i "Bohemiam Real Estate", a kompanija u vlasništvu mađarskih i američkih dioničara navodno u svom portfelju ima čak 300 tvrtki. Nije ni čudo da su bacili oko i na "Jelsu", odnosno da su na tržištu kupili 16,5 posto njena temeljnog kapitala, koji je većinom pod ovrhom, no što se događalo s hotelom "Jadran", kojeg bi sada prodali, očito da bi došli do stanovite likvidnosti i izvršilo kakva-takva ulaganja u ostatak kapaciteta.

U zapadnom susjedstvu "Jadrana", bliže središtu mjesta, zamljišta otkupljuju i okrupnjavaju francuski ulagači, pa potencijalnog kupca treba gledati i u tom smjeru.

Hotel je ukazom Sabora tadašnje Narodne republike Hrvatske iz 1954. godine bio oduzet obitelji Žufić. Jedno vrijeme se vodio kao vlasništvo Mjesne zajednice Jelsa, kasnije općina Hvar i Jelsa, te konačno tvrtke "Jelsa", ali je jedan stan, istini za volju, na prvom katu bio ostavljen izvornim vlasnicima.

Kasnije se u njega uselio hvarski poduzetnik, oko čega je s njim hotelska tvrtka vodila spor. Sretna je okolnost da se svojedobno na "Jadran" nije moglo staviti hipoteku, jer je tada bio u vlasništvu Općine, pa je stoga u trenutno neopterećen ovrhom, što bi značilo da se stvarno i bez ikakve zadrške može prodati.

image

Nekadašnji restoran je poligon za (loše) grafitere

Mirko Crnčević

- Točno je da "Jadran" može u prodaju, a Općina podržava takvu namjeru, jer bi se nakon toga zasigurno pokrenuo određeni investicijski ciklus, što mi u Jelsi čekamo već dugi niz godina. Ako sada napokon postoji konsenzus unutar hotelske tvrtke za prodaju nekretnine to je izvrsna vijest kako za Općinu, tako i za sve Jelšane – rekao je načelnik Nikša Peronja.

Poslovanje "Jelse" posljednjih godina zaista karakterizira loše upravljanje, a posljedično ovršni postupci nad nekretninama, značajni nepodmireni dugovi proizašli iz predstečajne nagodbe, pa i brojni sudski postupci koji se oko imovine vode ne samo u Hrvatskoj, nego i u Mađarskoj.

image

Nekadašnji hotel s pratećim objektima nalazi se tik uz more

Mirko Crnčević
image

Razvaline ‘Jadrana‘ nalaze se neposredno do aktivnih smještajnih kapaciteta za goste

Mirko Crnčević
image

Ulaz u nekoć renomirani hotel, Jelšani jedva čekaju njegovu obnovu

Mirko Crnčević
image

Pogled na nekadašnji hodnik koji je vodio prema sobama za goste

Mirko Crnčević
image
Mirko Crnčević
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. ožujak 2023 19:22