StoryEditorOCM
Otocikupališna idila

Jeste li znali da i Hrvatska ima svoje Mrtvo more? Ovaj dragulj skriven je na jednom od naših otočića, a čak ni navodno prokletstvo nije dovoljno da otjera kupače

Piše PSD
9. kolovoza 2022. - 12:01

Hrvatska ima svoje Mrtvo more. Ne, ne šalimo se. Riječ je o geološkom fenomenu smještenom na samom istoku otoka Lokruma koje je postalo omiljeno kupalište lokalaca i turista. Ugodno sunčanje na suncu dok jednim okom pratite svojeg mališana zvuči kao idealan odmor za sve roditelje pa ne čudi da se za posjet Lokrumu često odlučuju i neki slabiji plivači. 

Na samo deset minuta vožnje brodom od Dubrovnika, lokrumsko Mrtvo more poznato je kupalište nastalo u nekadašnjem erozijskom udubljenju u reljefu. Kako su godine prolazile, stijene su postale izrazito tektonski poremećene i stvorilo se erozijsko udubljenje koje se ispunilo morem. Laički rečeno, stvorilo se ugodno slano jezero idealno za kupanje. Dodatno 

Na uživanje u njemu često se odlučuju i svi oni koji ljetuju s malom djecom jer je jako plitko što roditeljima pruža sigurnost. Plaža je šljunčana i pogodna da odmaranje na suncu. 

image
Tonći Plazibat/Cropix

Rezervoar u Lokrumu je pod zaštitom UNESCO-a pa nećete pogriješiti ni ako se odlučite prošetati i uživati u drugim stvarima koje ovaj mali otočić nudi. 

image

Benediktinski samostan

Božo Radić/Cropix

Otokom kruži i priča da su benediktinci protjerani iz samostana za sobom ostavili prokletstvo, ali ne dajte da vas to odgovori od posjeta ovom otočkom raju. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 18:53