StoryEditor
OtociPOČELA REALIZACIJA

Jači od korone i kamena: ‘Spojit ćemo vodu žednim Hvaranima‘

Piše Mirko Crnčević
8. travnja 2020. - 23:36

Radnici građevinske tvrtke “Filips” iz Vodica uz pomoć strojeva započeli su izgradnju vodovoda od mjesta Poljica do Jelse na otoku Hvaru, kao prvu fazu radova na opskrbnoj mreži za istočni dio otoka Hvara.

Već dugo se spominje da se unatoč tome što živimo u 21. stoljeću uz to mjesto još i Zastražišće, Gdinj i Bogomolje s pripadajućim uvalama pitkom vodom još uvijek opskrbljuju cisternama Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Jelsa”.

Država s godišnjim iznosom od 2 do 2,5 milijuna kuna financira prijevoz vode, što bi se s vremenom trebalo smanjivati, a Poljica koja su nekoć brojila više od 300 stanovnika danas ih nemaju niti 50, ali su zadovoljni najavama da bi do ljeta 2021. mogli imati tekuću vodu.

Za taj projekt, vrijedan nešto više od 16 milijuna kuna, pribavljena je građevinska dozvola, otkupljena su zemljišta za izgradnju crpne stanice u Maloj Stinivi i vodospremu u Poljicima, a “Hrvatske vode” su ga uvrstile u svoj ovogodišnji program sufinanciranja.

Dio novca je osiguran, a s vremenom bi se trebao naći i ostatak, u čemu se očekuje pomoć Županije i Ministarstva regionalnog razvoja.

Na terenu smo provjerili kako se napreduje, je li tvrda forska stina?
– Tvrda, itekako tvrda, ali mi se ne predajemo. Dinamika radova je zacrtana i od nje se ne odustaje.

Na početku smo se malo kolebali zbog odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta, ali smo odlučili ostati i radom se boriti protiv koronavirusa.

Mladi smo i zdravi, a raduje nas da na škoju nema oboljelih, pa se osjećamo izvrsno.

Drago nam je što će mještani Poljica, Male Stinive i Prapatne i našom zaslugom napokon dobiti pitku vodu.

Do sada smo napravili iskop u dužini od kilometar i pol, a iza nas će ostati i trasa široka šest metara, što će ljudima svakako olakšati dolazak do njihovih kuća i imanja, a budući da se radi o lijepom krajoliku, vjerujemo da će već u bliskoj budućnosti i na tom dijelu otoka biti sve više i više turista – kazali su nam radnici Brane Bračić i Željko Juras.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2022 08:28