StoryEditor
Otocilijepa vijest

HZZO pomogao kroničnim bolesnicima: otočanima isporuka pomagala na adresu

31. srpnja 2020. - 22:17
Free photo

Nakon brzog uvođenja eDoznaka za medicinska pomagala na početku pandemije koronavirusa, HZZO je upravo finalizirao još jedan vrlo pozitivan iskorak koji će značajno (i trajno) poboljšati kvalitetu života osiguranika koji ostvaruju pravo na medicinska pomagala (stoma, dijabetes, pelene za inkontinenciju i slično).

– HZZO je do sada na temelju članka 76. Pravilnika o ortopedskim i drugim pomagalima inzistirao na tome da se isporuka serijskih pomagala obavlja isključivo u ljekarnama ili specijaliziranim prodavaonicama. Sada je riječ "isključivo" uklonjena iz Pravilnika (Članak 22.), što u praksi omogućuje puno bolju situaciju za kronične bolesnike, odnosno da ljekarne i specijalizirane prodavaonice koje to žele svojim klijentima isporučuju pomagala preko, na primjer, kurirskih službi ili vlastitom dostavom – kaže Davor Skeledžija, glavni urednik portala NaInzulinu.com.

Dakle, osobe na otocima i u izoliranim sredinama, stariji i nemoćni sada će puno lakše dolaziti do medicinskih pomagala na koja imaju pravo preko nacionalnog osiguravatelja.

Pomagala kao što su igle, lancete, pelene, kateteri i slično podižu se svaka tri mjeseca, te je za one u udaljenim sredinama to vremenski, pa čak i financijski zahtjevan i ponavljajući proces. Osim toga, ovaj je napredak ujedno i određena ušteda kad se uzmu u obzir cijene putnih karata, primjerice za brod, autobus i slično.

– Važno je naglasiti da je ovdje riječ primarno o kroničnim bolesnicima koji imaju pojačan rizik od zaraze, na primjer, koronavirusom i kojima je preporučeno fizičko distanciranje. Ovim potezom HZZO-a dodatno je povećana sigurnost najosjetljivijih članova društva, što je vrlo pozitivno jer je riječ o praksi koju su zagovarale mnoge koalicije, udruge i savezi pacijenata, a već niz godina potvrđena je u brojnim zemljama Europske unije. Sada i hrvatski osiguranici mogu biti posve zadovoljni što je to omogućeno i u Lijepoj našoj – poručuje Skeledžija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

13. rujan 2020 19:09