StoryEditor
Otocihvarski anđeli

Humanitarna izložba u organizaciji udruge ‘Varbonj‘: starogradska djeca s posebnim potrebama pokazala svoje radove

9. listopada 2020. - 09:33
Detalj s otvaranja izložbe  Vilma Matulić

Stari Grad stavio je, što bi se ono reklo, "šlag na tortu" ovogodišnjeg "Likovnog ljeta" u organizaciji udruge "Varbonj", a koje je organizirano u suradnji s Gradom i Turističkom zajednicom grada.

Tako je nakon izložbe male keramike s tri međunarodne kolonije, zatim slovenske slikarice Martine Štirn (Tanka nit pupka) te umjetnika-keramičara Frane Abramovića i splitskog akademskog slikara Ivana Listeša (Otok između otoka) u čuvenoj crkvi-galeriji "Sv. Jerolim" sada u vrtu Muzeja Staroga Grada, u nazočnosti brojnih posjetitelja, svečano otvorena izložba keramičkih radova djece s posebnim potrebama.

- Mora se reći da su ovo anđeli ako ih ima na zemlji, njih petero marljivo je stvaralo kod nas na radionicama, svakog petka, već nekoliko godina. S njima raditi bila je neopisiva radost i veliko zadovoljstvo za koje smo, između ostalog, zahvalni i našoj Osnovnoj školi "Petar Hektorović" u Starome Gradu, na čelu s ravnateljicom Jasminkom Pakušić. Prodajnu izložbu pripremili smo s pedesetak prekrasnih radova, a cjelokupan prihod naimjenjen je udruzi "Perle", koja se nesebično brine o djeci i mladima s najtežim tjelesnim invaliditetom i posebnim potrebama – kazao je Frane Abramović, čelni čovjek udruge "Varbonj" u prigodi otvaranja izložbe.

Također je naglasio da toj djeci nije dovoljna samo multisenzorna soba za rehabilitaciju, koju im je nedavno darovala Katijana Harašić, Starogrojka s privremenom adresom u Švicarskoj, nego njima treba sustavna briga i pažnja mjerodavnih, u prvom redu odgovarajuće prostorije gdje bi se mogli okupljati i međusobno družiti zajedno sa svojim roditeljima, skrbnicima i volonterima koji im pomažu u svakodnevnom životu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. siječanj 2021 04:19