StoryEditorOCM
OtociZLATNE RUKE

Frizerka Viktorija iz Miraca poharala svjetsku konkurenciju: ‘Strankinje nam dolaze avionima na frizuru na Brač!‘

Piše Sandra Barčot
6. veljače 2023. - 19:20
Margita Gospodnetić i Viktorija Mijatović: ‘Naš moto je - uvijek i zauvijek njegovana i zdrava kosa!‘Nikola Vilić/Cropix

Oko 6000 frizera je u brendu, više od 100 salona sa svojim frizerima ih je samo u Hrvatskoj, a u Dalmaciji ih je više od 40 i onda djevojka s otoka Brača na prvom nadmetanju od tri nagrade uzme - dvije.

Viktorija Mijatović iz "malih" Miraca poharala je svijet frizura, boja, fenova, pegli, škarica, viklera,... te zaslužila epitet “Kevin Murphy best individual stylist 2021.”.

Kako, tko uopće ocjenjuje rad frizera, što obuhvaća samo nadmetanje i što nagrade znače za daljnji poslovni pothvat mlade otočanke – provjerili smo na licu mjesta, u salonu “ShuShur” u industrijskoj zoni Supetra, u trgovačkom centru, gdje u ljupko uređenom salonu dolaze ne samo Bračanke, i to iz svih mjesta otoka, već i Splićanke, Zagrepčanke, a ponajviše strankinje...

- Prvo, salon nije moj već moje prijateljice još iz školskih dana Margite Gospodnetić iz Sutivana, i kod nje sam vam još uvijek na molbu – aj’ mi malo daj ruke, pomozi mi u salonu dok su blagdani, Božić, Nova godina, bi će mi gužva, triba mi još jedna ruka... - zaraznim osmijehom dočekala nas je 30-godišnjakinja, vesela lijepa crnka, polako nas “uvlačeći” u priču o svom životu frizerke koju sada svi hvale.

I supetarska gradonačelnica Ivana Marković nas je "upozorila" na njezin uspjeh kada se Viktorija vratila iz Barcelone, hvaleći djevojku koju klijentice jednostavno obožavaju. No, na zidovima salona diploma, priznanja, zahvalnica,... tih svjedoka o uspjehu – nema!

- Ni Margita ni ja baš ne volimo to isticati, iako non-stop idemo na dodatne edukacije. Treba ulagati u sebe, treba biti uvijek dobro informiran, znati nove trendove što se frizura tiče, premda je naš moto: uvijek i zauvijek njegovana i zdrava kosa!

A kako je sve počelo ispričala nam je vlasnica salona koji je prije devet godina otvorila u svom Sutivanu, kada su joj svi govorili da je luda, dok zadnje tri godine radi u Supetru.

- Viktorija i ja zajedno smo se školovale, onda smo otišle svaka svojim putem. Ja u Zagreb, gdje sam radila u dosta salona, sudjelovala na brojnim revijama, radila frizure za film, kazalište, ... završila "Profokus" akademiju, usavršavala se i sanjala moj Brač, moj vlastiti salon – govori Gospodnetić, druga sugovornica iz ovog svijeta ljepote, jer bez dobre frizure nema ni lijepe žene!

U to vrijeme je Viktorija radila u Splitu, imala diplomu frizerske akademije "Šabić" iz Sarajeva (BiH), te su im se uoči božićnih i novogodišnjih blagdana 2014. godine opet ukrstili putovi.

- Moja sestra je udana za Margitina brata, i krajem studenoga smo brali masline kod Margite u Sutivanu, kad je ona mene zamolila da joj dam malo ruke, da joj pomognem uoči Nove godine, kada je očekivana gužva u njezinu novootvorenom salonu u Sutivanu.

Došla ja kod Margite i eto me do danas pomažem – “bocka” Viktorija svoju šeficu i prijateljicu, ponosna na zajednički rad, a poglavito na Margitinu upornost.

Jer 31-godišnja majka dvojice sina od pet i dvije godine, zbog posla nije nikada stala.

- Radila sam frizure na vjenčanjima dok mi je dijete bilo u kolicima. A zahvaljujući suprugu koji mi pruža izuzetnu pomoć, sudjelovala sam i na edukacijama, usavršavanju frizerskog znanja koje se održava u Zagrebu, što nama otočanima predstavlja i dodatan problem.

Treba ti uvijek dan više putovanja prema metropoli nego nekome s kopna – kazuje nam Margita, otkrivajući da je na jednu "školicu" novih trendova u frizerstvu vodila supruga i tada osmomjesečnog sina:

- Treba dijete podojiti, obavim i to, vratim se u klupu slušati predavače, a suprug čuva sina. Nismo mogli drukčije, ako želiš uz obiteljski i poslovni uspjeh.

image

Viktorija: ‘Nemam salon, kod prijateljice iz školskih dana Margite iz Sutivana sam još uvijek na molbu – aj‘ mi malo daj ruke, pomozi mi za blagdane...‘

Nikola Vilić/Cropix

Prisnažuje "šefica" Margita s pričom i o Viktorijinom uspjehu, a sve zahvaljujući Zagrepčanki Katici Topčić, distributeru brenda "Kevin Murphy", koji u svijetu frizura njeguje prirodni zdrav izgled kose, s proizvodima koji ne zagađuju okoliš.

- Katica nas je pozvala kao frizerke na "Fashion Week" u Zagrebu, gdje smo bile zadužene za frizure manekenki, po već zadanoj špranci. Tu nema mjesta inovaciji, dokazivanju i ajmo reći izmišljanju novih frizura.

Sve je zadano, izgled, boja, ali treba sve obaviti perfektno. Nema prostora za greške – uglas nam govore i Viktorija i Margita, koje je ugodno iznenadio i poziv za odlazak na reviju "Fashion Week" u Barceloni, koji je skalu iznad našeg domaćeg.

- U španjolskom gradu bile smo lani u listopadu, gdje se promovira dizajnerska odjeća uz frizure, to je top tjedan mode, gdje bude više od dvjesto modela. A za uređivanje njihove kose bira se tim frizera. I pozvali nas dvije kao ispomoć Katici - s ponosom doznajemo od mladih žena, koje su bile oduševljene tim ulazom u modni svijet.

Svijet u kojem se veliča različitost, sve kontra stereotipima – od trudnih manekenki, "plus size" modela, transvestita, svih rasa: Azijata, crnaca, Indijaca, bijelaca, i naravno izuzetno različitih vrsta kose, dlaka...

- Treba znati izabrati preparate i prilagoditi frizure različitim tipovima kose, što smo uspješno svladale u Barceloni – ističe Margita, dok Viktorija naznačava kako je to ona dobila titulu "best frizera" u domaćim vodama.

- Tri mjeseca je trajao projekt koji se prvi put održavao za hrvatske salone, oko 110 ih je gdje smo trebale proizvode prezentirati klijentima. Sve se ocjenjivalo, od prodaje, tretmana, usluge,... I na kraju sam dobila nagradu za "Best concept stilist", osobnu i drugo priznanje za salon, dok nam je treća nagrada "pobjegla" jer nismo ni mogle sudjelovati u toj konkurenciji.

Radilo se o salonima s deset ili više zaposlenih, a nas smo tri sada, dok nam je četvrta kolegica na porodiljnom. Mi, cure iz malog otočnog frizeraja, odradile smo odličan posao – na kraju se i našalila Viktorija, sretna zbog nagrade, što je netko prepoznao njezin trud, no i dalje skromna, pa joj komplimenti još uvijek stvaraju nelagodu.

I kada je klijentice hvale, ističu njezin rad, Viktorija se slatko nasmije, zahvali i već planira novu edukaciju, usvajanje novog znanja, a sve kako bi njezine žene iz salona izišle sa top frizurom, lijepom i njegovanom kosom...

Ni Viktorija ni Margita ne robuju trendovima što se frizura tiče, smatrajući da uvijek svaki modni hit trebaju prilagoditi kosi klijentice.

- Najvažnija nam je kvaliteta proizvoda kojima tretiramo kosu, a da dobro radimo potvrda je dolaska u salon ne samo Bračanki, već i dosta žena s kopna, putuju trajektom da bi došle u naše ruke.

Ujedno ističu da su strankinje manje opterećene frizurom od domicilnih žena. Dosta rade za vjenčanja, gdje naše mladenke dolaze na prethodne probe frizura, a strankinje dolete iz raznih dijelova Europe, sjednu na stolac i neopterećeno se prepuste frizerkama u ruke.

- Vole raspuštene kose, cvijet u kosi im je najdraži ukras, s vjerom se daju u naše ruke.

image
Nikola Vilić/Cropix
image

Margita Gospodnetić
 

Nikola Vilić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. ožujak 2023 21:57