StoryEditorOCM
OtociBLAGOSLOV RODITELJA

Čuda se ipak događaju - brojnim dalmatinskim školarcima zabranjuje se korištenje mobitela: ‘Ovisni su o ekranima!‘

Piše Mirko Crnčević
17. ožujka 2024. - 21:23

U hvarskom Arsenalu održano je predavanje dr. Borisa Jokića pod nazivom "Utjecaj digitalne tehnologije na djecu i mlade".

Ugledni stručnjak približio je roditeljima i učiteljima tu temu na argumentiran, ali istodobno zabavan i veseo način. Tijekom svoje prezentacije koristio je video-isječke i glazbene brojeve kojima je uspješno naglašavao kontekst izrečenog te poticao publiku na razmišljanje sa zaključkom da umjereno i svrhovito korištenje tehnologije u kontekstu mentalnog zdravlja mladih pretpostavlja važno pitanje balansa između tehnologije i offline aktivnosti.

Dr. Jokić je istaknuo da kontrolirano korištenje raznoraznih ekrana ima pozitivan učinak, dok u nekontroliranim uvjetima može dovesti do ozbiljnih problema, uključujući i simptome depresije kod mladih. Statistike o vremenu provedenom pred ekranima otkrile su zapanjujuće činjenice vezane uz prekomjernu i pogrešnu uporabu digitalne tehnologije, s alarmantnim postotkom djece i mladih koji su izloženi ekranima više od tri i četiri sata dnevno.

Zanimljiva je bila i analiza mišljenja djece i mladih prema digitalnoj prisutnosti koja otkriva njihove negativne stavove. Čak gotovo polovica ispitanika smatra da je utjecaj korištenja digitalne tehnologije štetan na različite aspekte njihovih života.

O svemu tome pitali smo one koji uče upravo te generacije naših sugrađana, učitelje iz Osnovne škole "Hvar".

- Ove godine ugostili smo stručnjake dr. Ranka Rajovića i dr. Borisa Jokića, preko čijih se predavanja još jednom moglo uvjeriti u pozicioniranje struke prema prekomjernoj uporabi digitalne tehnologije naše djece i mladih.

Nema, dakle, dileme u činjenici da su posljedice u tom smislu već prisutne na svim fazama dječjeg razvoja kako na kognitivnoj, tako i na emocionalnoj i socijalnoj razini, što se u školama najbolje može detektirati. No, nije dovoljno dijagnosticirati problem, treba nešto i poduzeti.

Stoga će naša škola krenuti u inicijativu traženja suglasnosti roditelja da se u školu više ne nose pametni telefoni – rekla je Nada Jeličić, ravnateljica otočne osmoljetke.

Prema njezinim riječima, uporaba digitalne tehnologije u edukativne svrhe je nužnost, stvarnost i budućnost te da škola za to ima svoje digitalne resurse kojima se učitelji i učenici mogu koristiti.

- Iako naši učenici tijekom sata odlažu mobitele oni jedva čekaju kad će pauza da bi ih ponovno uzmu u svoje ruke i to nije ona poželjna uporaba tehnologije, toga smo, nadam se, svi svjesni. Stoga im pametni telefoni doista ne trebaju dok su u školi" – zaključila je Jeličić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 02:15