StoryEditor
Otociprvih 9 mjeseci

Brački ovosezonski turistički semafor: Milna dohvatila 50 posto lanjskih gostiju, Bol ‘debelo‘ i ispod županijskog prosjeka

26. listopada 2020. - 23:36

Na Braču je tijekom prvih devet ovogodišnjih mjeseci izbrojeno 739.663 noćenja, što predstavlja gotovo 45 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Koronavirus, kao i u drugim jadranskim turističkim sredinama, najprije je onemogućio dolazak novih gostiju, a potom i rastjerao postojeće, a na ovom škoju ih je bilo točno 103.193.

Statistički gledano i mjereno brojem noćenja, najveći gubitnik među bračkim ljetovalištima je Bol u kojemu je ostvareno tek "mršavih" 39 posto u odnosu na prvih devet mjeseci 2019. godine, a to čini samo 222.351 noćenje.

To je osjetno ispod županijskog prosjeka od 46 posto realiziranih noćenja.

U Bolu su najaviše podbacili hoteli, jer primjerice "Borak" uopće nije otvorio svoja vrata potencijalnim gostima, dok je nakon odlaska austrijskih turista u drugoj polovici kolovoza, "Bretanide" prvi gurnuo ključ u bravu.

S druge strane, da je ova turistička godina bila "normalna", govorilo bi se kako se u turističkoj ponudi jedinoga gradića na južnoj obali otoka itekako osjeća nedostatak hotelskih postelja, pogotovo onih s najvećim brojem zvjezdica, a na vidiku nema nove izgradnje.

Bez kvalitetnog hotelskog smještaja Bol će gubiti korak na sve zahtjevnijem europskom turističkom tržištu. I situacija sa zračnim prijevozom u doba pandemije nije išla naruku bolskom turizmu, jer je proteklih sezona dio gostiju stizao "zračnom magistralom".

Turistički semafor u Supetru se do kraja rujna zaustavio na 236.206 ostvarenih noćenja ili 45 posto lanjskih. Za razliku od Bola, u Supetru je hotelska slika bila potpuno drukčija.

Tako je tvrtka "Svpetrvs hoteli" uknjižila 101 tisuću noćenja i po tome je prva na otoku. Najviše gostiju bilo je iz Hrvatske, a potom iz Njemačke, Poljske, Slovenije i Mađarske.

Dio prometa svakako je ostvaren i u ostalim mjestima koja administrativno pripadaju Supetru, a to su Mirca, Splitska i Škrip.

Ugodno ovoljetno turističko iznenađenje je Milna, središnje mjesto na zapadnoj strani Brača koje se po broju noćenja svrstalo odmah iza Supetra i Bola, a "preskočilo" je Postira i Sutivan. U Milni je, naime, uknjiženo gotovo 77 tisuća noćenja ili 50 posto u odnosu na prvih devet mjeseci 2019. godine.

Najviše noćenja realizirali su domaći gosti, a potom slijede Nijemci i Poljaci. Turisti su se u tom bračkom ljetovalištu u prosjeku zadržali sedam i pol dana.

Na području Turističke zajednice Postira kojoj pripada i naselje Dol saldo zbrojenih noćenja iznosio je 67 tisuća (51 posto lanjskih), a u Sutivanu 62 tisuće (52 posto lanjskih). Selca su zajedno sa Sumartinom i Povljima imala 57 tisuća noćenja (54 posto od ostvarenih u 2019.), a Pučišća 18.700 (54 posto lanjskih).

item - id = 1053530
related id = 0 -> 1135791
related id = 1 -> 1135385
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. listopad 2021 20:22