StoryEditor
Otocimirni prosvjed

Aktivisti Greepeacea približili se čamcima pa na krčkom LNG terminalu ispisali poruku: Ubojice klime

Piše HINA
18. listopada 2021. - 23:14

Aktivisti "Greenpeace"-a u ponedjeljak su izveli akciju na LNG terminalu na Krku, kad su se približili gumenim čamcima i ispisali poruku na terminalu "Climate Killer (Ubojice klime)", izvijestila je programska voditeljica "Greenpeace"-a za Hrvatsku Petra Andrić.

Novinare je izvijestila o akciji nakon povratka broda Arctic Sunrise u riječku luku u ponedjeljak navečer.

Kako je rekla, mirno su prosvjedovali protiv LNG terminala i fosilnog plina, a ispisivanjem poruke na terminalu željeli su ukazati na to koliko fosilni plin negativno utječe na klimu.

U akciji su sudjelovali aktivisti iz središnje i istočne Europe.

Osim nacionalnog konteksta, bitan je i europski, pa je pokrenuta europska građanska inicijativa kako bi se donio novi zakon kojim bi se zabranilo oglašavanje fosilnih goriva i sponzorstava povezanih s njima, rekla je Andrić.

 "Na nacionalnoj razini tražimo od Vlade da prekine daljnje projekte i ulaganje u plinsku i drugu fosilnu infrastrukturu i da se ta javna, novčana sredstava koriste za obnovljive izvore energije, energetsku učinkovitost i metode pohrane energije", istaknula je.

Prvenstveno se tu radi o energiji sunca, koje Hrvatska ima na pretek, a na samo je europskom dnu po njenom korištenju, upozorila je. 

Time je, kako je dodala, završena misija Greenpeace-ovog broda Arctic Sunrise u Hrvatskoj. 
 

item - id = 1136105
related id = 0 -> 1148236
related id = 1 -> 1147742
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2021 10:53